Udruga Roditelji u akciji - RODA provodi istraživanje "Majčinstvo i žene s invaliditetom" u partnerstvu s Pravobraniteljicom za osobe s invaliditetom, Hrvatskim savezom slijepih i Zajednicom saveza osoba s invaliditetom Hrvatske. Istraživanje se provodi putem dubinskih intervjua, anketnog upitnika i fokus grupa, a ovim putem iz udruge pozivaju zainteresirane žene na suradnju.

Cilj istraživanja je utvrditi čimbenike i okolnosti zdravstvene skrbi trudnica i rodilja s invaliditetom te potrebu za podrškom majčinstvu s invaliditetom kako bi se izradile preporuke svima zainteresiranima za unapređenje položaja trudnica, rodilja i majki s invaliditetom.

Neki od problema s kojima se susreću žene s invaliditetom su nedostatak edukacije o reproduktivnom zdravlju, izostanak edukacije zdravstvenog osoblja za rad sa ženama s invaliditetom, neprilagođenost zdravstvenih ustanova, izostanak odgovarajućih informacija o trudnoći i porodu, posebno onih iz domene zaštite prava pacijenata (pravu na informirani pristanak tijekom skrbi npr. ili pravo na dostupnost), nepostojanje individualnih servisa za roditelje s različitim vrstama invaliditetima, nepostojanje podrške poput besplatne dadilje ili asistentice za pomoć oko brige za dijete.

Stoga se pozivaju sve žene s invaliditetom u reproduktivnoj dobi od 18 do 50 godina da anonimno popune anketni upitnik. On je namijenjen ženama s invaliditetom u reproduktivnoj dobi bez obzira na to jesu li majke. Također se pozivaju trudnice s invaliditetom i majke s invaliditetom djece predškolskog uzrasta na sudjelovanje u dubinskom intervjuu i fokus grupama, a za dogovor se javite na: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

 

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.