Na ulice Varšave, Wroclawa i Poznanja ponovno su izišle tisuće Poljakinja i Poljaka na nove prosvjede protiv najavljene potpune zakonske zabrane pobačaja i traže da se o prekidu trudnoće raspiše referendum.

Više od sedam tisuća ljudi odazvalo se protekle subote pozivu poljske ljevice i ženskih udruga na prosvjed protiv prijedloga zakona o potpunoj zabrani prava na pobačaj o kojem bi uskoro trebao raspravljati Parlament.

Žene, muškarci, obitelji s djecom i njihovi prijatelji glasno su protestirali zbog opasnosti da im na inicijativu pro-life aktivista i moćne poljske Katoličke crkve, koju podržavaju vladajući konzervativci, bude potpuno zabranjen pobačaj, pa čak i kad trudnoća i porođaj znače sigurnu smrt majke. Zabranu pobačaja podupiru vladajuća stranka Pravo i Pravda predvođene predsjednikom iste Jaroslavom Kaczinskim i premijerkom Beatom Szydlo.

Traže liberalizaciju postojećeg zakona i raspisivanje referenduma o pobačaju

Prosvjednici su nosili transparent s fotografijom premijerke na kojem piše: "Postoji posebno mjesto u paklu za žene koje ne podupiru druge žene". Zatražili su liberalizaciju postojećeg zakona koji dopušta pobačaj samo u slučaju silovanja, incesta, teške deformacije fetusa ili ugroženosti majčina života, kako bi se zaštitile trudnice koje riskiraju živote zbog ilegalnih pobačaja.

"Ovdje smo i u ime žena iz manjih gradova i sela, žena koje nemaju novaca za siguran pobačaj u Njemačkoj ili drugim zemljama", poručile su predstavnice ženskih udruga, koje ističu i kako su izostanak edukacije o spolnom životu i pristupa kontracepciji neki od glavnih uzroka neželjenih trudnoća, osobito među maloljetnicama.

Ispred zgrade poljskog Parlamenta prosvjednici su zatražili i da se o prekidu trudnoće raspiše referendum, javlja N1.

"Žena nije inkubator", "Želimo liječnike, ne policajce", "Ilegalni abortusi ubijaju buduće majke","Bračni kalendar plodnih dana = ruski rulet", "Kapelice vaše, maternice naše","Biskupi, ruke dalje od naših gaćica", neki su od transparenata koje su na demonstracije donijele Poljakinje uz obavezni rekvizit - vješalicu, kako bi podsjete koliko je očajnih žena tijekom stoljeća umrlo zbog izazivanja pobačaja na taj način.

Ženama u Poljskoj je 1993. oduzeto pravo odlučivanja o svom tijelu

"Prije pada komunista, žene u Poljskoj imale su pravo prekinuti trudnoću do trećeg mjeseca legalno u sigurnim uvjetima, bez prijetnji za život i zdravlje. Žene su mogle same odlučivati o svom tijelu. 1993. godine to pravo im je oduzeto", poručili su organizatori.

Osim masovnim uličnim prosvjedima borba protiv potpune zabrane pobačaja odvija se i putem društvenih mreža. Poljakinje "bombardiraju" premijerku Szydlo na njezinom Facebook profilu "izvještajima" o njihovim menstrualnim ciklusima i pratećim pojavama, poput toga boli li ih lijevi ili desni jajnik, zato što je premijerka javno podržala zahtjev Katoličke crkve.

Procjenjuje se kako godišnje oko 100.000 Poljakinja obavi pobačaj u inozemstvu, dok je 2015. u Poljskoj registrirano manje od tisući legalnih pobačaja.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.