Prideovi su danas veliki, mirni i veseli, no homofobija i govor mržnje u stalnom su porastu unazad tri godine, posebno kod mladih, upozorava Marko Jurčić iz Zagreb Pridea u razgovoru za crol.hr. Iako zadovoljni odlukom državnog odvjetništva koje je nakon prvotnog odbacivanja, pa revidiranja ipak podiglo optužnicu protiv Stjepana Kolarića zbog javnog poticanja na nasilje i mržnju, iz Zagreb Pridea upozoravaju kako ti ozbiljni problemi kao odraz stanja u društvu tinjaju uz nas i zahtijevaju smislenu i strukturalnu akciju vlasti.

Zagreb Pride još od referenduma o zabrani istospolnog braka bilježi povećan govor mržnje protiv LGBTIQ osoba. Radi se uglavnom o sumnji u počinjenje kaznenih djela javno pozivanje na nasilje i mržnju ili prekršaje za uznemiravanje po Zakonu o suzbijanju diskriminacije.

60 slučajeva govora mržnje, 21 prijava i samo jedna prekršajna presuda

Odluka Zagreb Pridea je da će fokusirati na kaznena djela javnog pozivanja na nasilje i mržnju, i to onu koja se pojavljuju na društvenim mrežama Zagreb Pridea i bliskih organizacija s ciljem da se potakne dosljedna primjena Kaznenog zakona, ali i da se potakne policija i državno odvjetništvo na stvaranje dosljedne prakse u kvalifikaciji djela ali i da se općenito kod ranjivih grupa potakne svijest o potrebi zajedničke borbe protiv svih oblika govora mržnje, pojašnjavaju za crol.hr, a programski koordinator udruge, Marko Jurčić, otkriva:

"Od svibnja 2013. naši aktivisti/kinje, članovi/ce, volonteri/ke, suradnici/e i podržavatelji/ce zabilježili su više 60 slučaja 'govora mržnje' protiv LGBT osoba i to samo na društvenim mrežama Zagreb Pridea i suradničkih organizacija, za što smo se strateški odredilie pratiti kako bi imali sve potrebne informacije za eventualne istražne radnje, budući da se ne možemo previše osloniti na hrvatske institucije kada je u pitanju sumnja na ovakva kaznena djela".

Od svih 21 prijava policiji i/ili državnom odvjetništvu, samo je jedan počinitelj osuđen i to u prekršajnom postupku te je od suda dobio ukor, budući da je u trenutku počinjenja djela bio maloljetan.

Slučaj jednog homofoba - bi li Stjepan Kolarić i dalje prijetio da je državno odvjetništvo reagiralo na vrijeme?

Konačno podizanje optužnice protiv jednog od širitelja mržnje i homofobije, Stjepana Kolarića, u Zagreb Prideu pozdravljaju kao pozitivnu reakciju Odvjetništva, do koje je doduše, trebalo čekati godinu dana a ista je u početku bila i odbačena.

Referendumi poput onog o zabrani istospolnog braka polariziraju društvo, namjerno se manipulira i optužuje jednu manjinu za sve probleme u društvu, upozorava Marko Jurčić

Odvjetnica Zagreb Pridea, Natalija Labavić, u razgovoru za crol.hr podsjeća kako je "državno odvjetništvo, u rujnu 2015., odbacilo kaznenu prijavu Zagreb Pridea uz obrazloženje da komentar Stjepana Kolarića 'Vi ste umobolni... kaj vi paradirate, za sta? ubit vas sve treba. Necete se Zagrebom samo tako setat. Ubi, zakolji da peder ne postoj' prema naravi i intenzitetu ne predstavlja kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju.

Zagreb Pride je potom preuzeo kazneni progon, ali i uputio otvoreno pismo glavnom državnom odvjetniku upozorivši da praksa odbacivanja kaznenih prijava poput one u predmetu Kolarić omogućava lakše počinjenje kaznenih djela povezanih sa zločinom iz mržnje. Državno odvjetništvo je nakon otvorenog pisma reaktiviralo predmet Kolarić i konačno podignulo optužnicu s danom 19. svibnja 2016. Pokazalo se da je s razlogom tako postupilo jer je Stjepan Kolarić i ove godine, uslijed manifestacije Zagreb Pride, nastavio s protupravnim postupanjem.

Svakako bi bilo još i pozitivnije da je optužnica podignuta i prije svibnja 2016. jer je time eventualno moglo biti spriječeno novo počinjenje kaznenog djela i prekršaja", ocjenjuje odvjetnica.

Jurčić podsjeća kako je šest dana uoči ovogodišnje Povorke ponosa zapaljena zastava Zagreb Pridea na Trgu bana Jelačića i upravo se "stanoviti Stjepan Kolarić javio da je on zapalio zastavu i nastavio je sa istim ponašanjem kao i 2015., prepunim prijetnji i prezira prema LGBTIQ osobama", što su također stavili u prijavu.

Govor mržnje u kontinuiranom porastu od referenduma o zabrani istospolnog braka

Iz Zagreb Pridea zadnje dvije godine upozoravaju kako su homofobija i mržnja sveprisutne i da stvari u društvu idu na gore. Kao definirajući trenutak koji je pokrenuo taj negativni trend Jurčić navodi referendum za zabranu istospolnog braka, a stanju stvari zasigurno nije pomogla daljnja radikalizacija društva. U prilog tome govori i podatak kako je najveći broj prijava govora mržnje bio uoči ovogodišnje Povorke ponosa (20), uoči i neposredno nakon parlamentarnih izbora 2015 (14) i za vrijeme prikupljanja potpisa za referendum o zabrani istospolnog braka (10).

"Referendumi poput onog o zabrani istospolnog braka polariziraju društvo, namjerno se manipulira i optužuje jednu manjinu za sve probleme u društvu, koja s tim problemima dakako nema nikakve veze, a kad pričamo o konkretnom referendumu to je učinjeno na vrlo negativan način i nažalost se nastavlja, ovo su samo neke od posljedica. Upravo smo tada odlučili početi pratiti govor mržnje, a zaključak je kako najviše raste u vrijeme Prajda, a u kontinuiranom je porastu od tog referenduma".

Bilo još i pozitivnije da je optužnica protiv Kolarića podignuta i prije svibnja 2016. jer je time eventualno moglo biti spriječeno novo počinjenje kaznenog djela i prekršaja, ocjenjuje odvjetnica Natalija Labavić

Također su primijetili i nesnalaženje policije i državnog odvjetništava prilikom podnošenja njihovih prijava, postoji neujednačena praksa, a i sveprisutna je i sporost sustava.

"Mržnja protiv nas LGBTIQ osoba ne potiče se samo 'odozdo', već postoji strukturalni problem. Govor mržnje je samo ogledalo društva, a posebno zabrinjava što su počinitelji kaznenih djela javnog pozivanja na nasilje i mržnju uglavnom mladi ljudi".

Djeca nesvjesna posljedica i motiva svojih homofobnih akcija, upozorenje i razlog za zabrinutost čitavom društvu 

Napominje kako su maloljetnici osuđeni zbog govora mržnje dobili odgojne mjere od centra za socijalnu skrb, a dvojica su im uz pomoć socijalnog radnika poslala pisma isprike u kojima tvrde da nisu znali kakve posljedice imaju riječi poput "Strijeljaj te pedere" i "Sve vas treba pobit", a od jednog su nazvali roditelji da se ispričaju.

"Kad je riječ o maloljetnicima, žalosno je i šteta je što su o posljedicama govora mržnje morali naučiti na taj način, očito ih prihvaćanju ili barem nekom minimumu tolerancije na različitost i ne uče u školi pa se time onda, što je tužno, bave centri za socijalnu skrb.

Smatramo kako je glavni kontekst svega toga društveno stanje u kojem živimo. Tužno je da se time moramo mi pozabaviti kad se time ne bave škole i roditelji. Ipak je toj djeci na kraju socijalni radnik objasnio kakve to može imati posljedice za njih. Ono što je zajedničko u tim pismima isprike koje šalju uz nadzor Centra je to da djeca izražavaju kako nisu bili svjesni posljedica svojih akcija, nikoga ne optužuju ali ni sami ne znaju zašto su to napravili", kaže Jurčić.

Ističe kako je to slika našeg društva i tek kad bi svi prijavljivali taj govor mržnje vidjeli bismo prave razmjere.

"Treba mladima pružiti drugu priliku. Kad su u pitanju stariji počinitelji takvih i sličnih djela, kao i oni koji su poznati opetovani počinitelji, tu treba postupati policija i državno odvjetništvo, ali kad su djeca u pitanju to je situacija o kojoj se trebamo svi zabrinuti".

Homofobija i ksenofobija su ozbiljni problemi koji traže suvisli akcijski plan

Jurčić smatra kako ćemo posljedice ove političko društvene situacije osjećati još dugo, a Zagreb Pride će i dalje aktivno raditi na pozitivnim promjenama:

"U kratkoročnom smislu želimo osigurati brže postupke nadležnih institucija, želimo sudjelovati u izradi suvislog akcijskog plana kako će se strukturalno baviti problemom homofobije i ksenofobije kod mladih, kada i ako buduća vlada pokaže želju za rješenjima, jer je ova dosadašnja bila zapravo sam izvor tih problema".

Djecu očito i ne uče u školi prihvaćanju ili barem nekom minimumu tolerancije na različitost pa se time onda, što je tužno, bave centri za socijalnu skrb 

Iako su Prajdovi danas veliki, mirni i veseli, Jurčić upozorava kako "cijelo vrijeme oko nas tinjaju jako ozbiljni problemi kojima se svi trebamo baviti a ne samo Zagreb Pride", te ističe jedan pozitivan primjer:

"Odličan primjer uključivanja u borbu za bolju Hrvatsku, Hrvatsku različitosti, prihvaćanja i uvažavanja je primjer Antene Zadar koja je odlučila počinitelje kaznenih djela javnog poticanja na nasilje i mržnju protiv LGBTIQ osoba na svojim društvenim mrežama prijaviti državnom odvjetništvu.

To bi trebali raditi svi mediji, zapravo svatko tko svjedoči homofobiji i transfobiji, ali i svim drugim oblicima političke mržnje protiv manjina u Hrvatskoj, a naročito protiv srpske i romske zajednice te izbjeglica", završno poručuje programski koordinator Zagreb Pridea, Marko Jurčić.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.