Nakon što je odvjetnik Krešimir Planinić iz udruge U ime obitelji zatražio zabranu rada portala Index.hr kao oštećenik vjernik, zbog tekstova u kojima se vrijeđa svetac Leopold Bogdan Mandić, ali i svi katolički vjernici u Hrvatskoj pa mu to nije uspjelo, sljedeći korak jest udružna tužba kojom se traži "zaštita od diskriminacije prema osobama katoličke vjeroispovijedi".

Iz udruge U ime obitelji u međuvremenu su se požalili Hrvatskom novinarskom društvu koje je zaključilo da glavna urednica portala Index.hr, Andreja Hudika, nije prekršila članak 25. Kodeksa časti hrvatskih novinara zbog tekstova “Mrtvaci uživo: Katolička nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u” i “Što slušati dok čekate u redu za diranje mrtvaca”.

Ono što im smeta jest da je "Hrvoje Marjanović kao autor članka “Mrtvaci uživo: Katolička nekrofilske orgije su najluđi show na HRT-u”, izravno diskriminirao osobe katoličke vjeroispovijedi na način da ih je stavio u nepovoljniji položaj od drugih osoba u usporedivoj situaciji tako da im je svojim navodima doveo u pitanje njihovo pravo da se javno okupljaju te da javno očituju svoju vjeru na način da izvršavaju svoj vjerski običaj javnog štovanja relikvije sveca".

"Uznemiravao osobe katoličke vjeroispovijedi na način da je povrijedio njihovo dostojanstvo kao vjernika"

A takvo postupanje, navode u tužbi, "dovodi do toga da posljedično postoji vjerojatnost da će takvo ponašanje na neke osobe katoličke vjeroispovijedi djelovati ograničavajuće po njihov javni i društveni život, odnosno da će se samoograničavati u javnom očitovanju vjere i javnim okupljanjima da ne bi bila sramoćena, difamirana i proglašavana bolesnom i morbidnom kako je to prvotuženik napravio u gore navedenom članku".

Osim toga, Marjanović je "u navedenom članku uznemiravao osobe katoličke vjeroispovijedi na način da je povrijedio njihovo dostojanstvo kao vjernika, što je uzrokovalo strah, neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje".

Udružnu tužbu podnijeli su Udruga U ime obitelji zajedno s Udrugom za promicanje obiteljskih vrijednosti – blaženi Alojzije Stepinac, Vigilare – udrugom za promicanje sudjelovanja građana u civilnim i političkim sektorima društva i očuvanje dostojanstva i prava pojedinca, obitelji i vrijednosti života, Studentskim katoličkim centrom Palma i Hrvatskim katoličkim društvom prosvjetnih djelatnika.

Bogata povijest homofobije i diskriminacije

Način na koji je tužba sročena pokazuje svo licemjerje tužitelja među kojima, čak će i oni koji vijesti prate samo površno to znati, ima popriličan broj onih koji već godinama uznemiravaju i vrijeđaju dostojanstvo, primjerice, LGBT manjine u Hrvatskoj.

Primjerice, predsjednik Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti – blaženi Alojzije Stepinac je wannabe političar Krešimir Miletić, nekadašnji dopredsjednik udruge Građani odlučuju. Potonja je udruga prije tri godine, tijekom pripreme za referendum o braku, "posudila" svoj žiro-račun za prikupljanje donacija tad još neformalnoj građanskoj inicijativi "U ime obitelji".

kmi

Ista udruga stoji iza internetske stranice "Zdravstveni odgoj" (koja, inače, nema previše veze sa zdravstvenim odgojem) na kojoj se godinama objavljuju nepotpisani, nerijetko huškački tekstovi, nabrajanje kojih bi potrajalo danima.

Podsjetimo tek na neke naslove: "Slobodno recite: homoseksualnost je izlječiva bolest", "Hoće li legalizacija homoseksualnog braka utjecati na normalan brak?", "Kako gay aktivizam prostituira čovjeka i njegove vrijednosti", "Djeca odgojena u homoseksualnim zajednicama zakinuta na svim područjima", "Je li istospolno 'roditeljstvo' zlostavljanje djece?"...

kmdd

Miletić je o nacrtu Zakona o životnom partnerstvu kazao i da "na izrazito težak način krši temeljna ljudska prava, a navlastito prava djece".

Protiv UIO dosad nije podignuta nijedna udružna tužba. Zašto?

O udruzi U ime obitelji i njezinoj čelnici Željki Markić znamo i previše – referendumom o braku uspjeli su u Ustav uvrstiti definiciju braka kao zajednice žene i muškarca, i dok je Markić te 2013. više puta ponovila kako njime "ne diskriminiraju nikoga", želi ukinuti Zakon o životnom partnerstvu jer je njegovo donošenje bilo "protivno volji birača".

Iste godine protiv portala Crol podnijeli su kaznenu prijavu zbog "govora mržnje", a smatraju da da su teme kojima se bavimo "problematične".

Htjeli su i zabraniti sintagmu "gej brak" u hrvatskim medijima jer ona "izravno krši ustavni poredak Republike Hrvatske".

Udruga Vigilare bi isto bila sretna da LGBT manjina ostane bez prava, jer po njima, Zakon o životnom partnerstvu je "protuzakonit i protuustavan", među ostalim i "zbog uskraćivanja prava na priziv savjesti te diskriminacije prema matičarskim i drugim pravosudnim djelatnicima", a njegov je sadržaj Vlada prijevarom odvojila od naravne zajednice, braka".

I tako dalje.

Nabrajanje grubih uvreda i brutalnih povreda dostojanstva LGBT populacije od strane udruge U ime obitelji te njezinih bogatih i moćnih saveznika, istomišljenika i medijskih satelita u proteklih nekoliko godina ispunilo bi desetke (ako ne i više) stranica, pa ipak protiv njih dosad nije podignuta nijedna udružna tužba.

Možda je vrijeme za jednu?

od
(Fotomontaža: Glasaj protiv)

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.