Zabrinuti roditelji šesnaestoro gej Poljaka i Poljakinja iskoristili su posjet pape Franje povodom Svjetskog dana mladih kako bi ga upozorili na rasprostranjenu homofobiju u njihovoj zemlji.

Ukazujući na nedavni niz napada na prostore LGBT organizacija, paljenje LGBT simbola i premlaćivanja neheteroseksualnih osoba, mole papu da intervenira: "Umjesto suosjećanja za obitelji, društvo je zapljusnuo val homofobije", stoji, između ostalog, u njihovom otvorenom pismu objavljenom u nekoliko poljskih novina tijekom proteklog tjedna.

"Samo glas Vaše Svetosti može spriječiti buduće tragedije. Naša djeca svakodnevno su izložena napadima iz mržnje, verbalnim uvredama, pa čak i fizičkom nasilju samo zato što ih je takvima stvorio Bog", napisali su roditelji koji se nisu potpisali punim imenima zbog straha od odmazde, javlja AFP.

Pitaju papu i zašto svećenici u svojim propovijedima ne podsjećaju kako su LGBT osobe također Božja djeca i kako im samo Bog može suditi. "Isus nikad nije rekao ništa o ljubavi između osoba istog spola. Zašto je među poljskim katolicima homofobija tako snažna?" pitaju, citirajući odlomke iz crkvenih učenja koji pozivaju na "poštivanje, suosjećanje i prihvaćanje gejeva i lezbijki".

"Papa Franjo promijenio je ton i rječnik kojim se u Crkvi govori o LGBT osobama"

LGBT kršćani su tijekom Svjetskog dana mladih u Krakovu postavili "Utočište za LGBT hodočasnike", a aktivist Misza Czerniak kazao je za AFP kako poljska Katolička crkva još nije spremna službeno priznati LGBT grupe, ali i kako je "papa Franjo promijenio ton i rječnik kojim se u Crkvi govori o LGBT osobama" za što su "veoma zahvalni".

Imaju li Czerniak i (poljska) LGBT populacija razloga za zahvalnost ili ne, veliko je pitanje s obzirom na ponešto ograničenu i neobičnu papinu ljubav prema LGBT osobama. Papa Franjo nedvojbeno je liberalniji i "mekši", pogotovo u odnosu na njegova prethodnika Benedikta XVI., ali promjene u vrhu Katoličke crkve ne mogu se dogoditi preko noći, unatoč željama LGBT katolika.

Mnogi od njih gotovo su dirljivo razdragani već samo ako ih papa Franjo ne spomene u negativnom kontekstu, ali nerijetko nailaze na kritike drugih iz LGBT zajednice koji se pitaju zašto toliko silno žele biti prihvaćeni u instituciji koja ih zapravo ne želi.

Premda je papa, primjerice, nedavno kazao kako "kršćani trebaju homoseksualce zamoliti za oprost", prije toga je u dokumentu Amoris Laetitia (Radost ljubavi), sažetku zaključaka s dviju biskupskih sinoda o obitelji iz listopada 2014. i listopada 2015. godine, istaknuo kako "nema apsolutno nikakvog temelja za izjednačavanjem istospolnih s heteroseksualnim brakom ili bilo kakvom usporedbom istospolnih zajednica s Božjim planom o braku i obitelji".

Zasad nema vijesti o tome je li papa reagirao na pismo roditelja.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.