Kako bi iskazali svoju podršku suprugama i svim članicama obitelji, muškarci iz Irana fotografiraju se s hidžabom i na taj način se pridružuju kampanji kojom se žene bore protiv prisilnog pokrivanja kose i u javnosti se otvoreno suprotstavljaju strogom nadzoru vjerske policije.

Muškarci su se odazvali pozivu Masih Alinejad, iranske aktivistice i novinarke koja živi u New Yorku i vodi kampanju "My Stealthy Freedom" protiv obaveznog nošenja hidžaba u javnosti. U samo tjedan dana primila je tridesetak fotografija na kojima hidžab nose muškarci a ne žene s kojima su u društvu, a neki od njih postavljaju te fotografije i na svoje profile na Instagramu, rekla je za Independent.

Alinejad često objavljuje i fotografije koje joj šalju žena iz Irana u trenucima njihove "tajne slobode" kada u sigurnosti svog doma skidaju hidžab.

"Većina tih muškaraca živi u Iranu gdje svjedoče patnji ženskih članica obitelji i poniženju koje im od djetinjstva nameće vjerska policija prisiljavajući ih na nošenje hidžaba. Muškarci su navikli svakodnevno vidjeti žene s hidžabom i to je nešto što se smatra normalnim, no za milijune Iranki prisilno nošenje hidžaba je vrijeđanje njihovog dostojanstva", rekla je Alinejad.

Ističe kako je upravo zbog toga pozvala muškarce da sudjeluju u ovoj borbi za ženska prava, a jedan od onih koji se odazvao pozivu poručuje:

"Oni koji podržavaju ograničavanje slobode drugima ne bi trebali govoriti o slobodi. Bilo bi dobro da je hidžab jedini problem naše zemlje u što nas pokušavaju uvjeriti vlasti. Kao da nas žele hipnotizirati i natjerati nas da povjerujemo kako je upravo hidžab najvažniji problem naše zemlje".

Obavezno nošenje hidžaba u Iranu strogo provodi vjerska policija još od Islamske revolucije 1979, a žene koje se tome protive mogu biti kažnjene novčanom kaznom ili čak zatvorom. Na reklamnim panoima koje financira država žene koje ne pokrivaju svoju kosu prikazuju se kao razmažene i nečasne, te im se poručuje kako takvim ponašanjem riskiraju neželjeni seksualni interes kod muškaraca.

Međutim, žene diljem zemlje pridružuju se kampanji protiv obaveznog nošenja hidžaba a neke su se odlučile suprotstaviti i tako da briju glave kako bi mogle izaći u javnost bez vela. 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.