U javnosti poznati aktivisti za LGBT prava, Aleksei Korolyov i Bulat Barantayev, prvi su gejevi koji se natječu za mjesto zastupnika u Dumi, donjem domu ruskog parlamenta. Iako ne polažu prevelike nade u pobjedu, poručuju kako kandidaturom žele ohrabriti članove gej zajednice i otvoreno se suprotstaviti Putinovoj homofobiji.

Kao kandidati opozicijske koalicije Parnas, 29-godišnji Aleksei Korolyov i 33-godišnji Bulat Barantayev, prvi su otvoreno gej muškarci u povijesti koji sudjeluju u izborima za zastupnike Dume, donjeg doma ruskog parlamenta. Kažu kako ih je na to motivirao kontroverzni zakon o zabrani "gej propagande" iz 2013. i ekstremna homofobija koju promovira sama država što potiče i zločine iz mržnje, piše Gay Times.

"LGBT zajednica je u očajnoj situaciji i potrebni su nam saveznici, stoga nam je drago da smo ih pronašli u Parnasu. Zajednici je tako dobila nove mogućnosti u borbi za svoja prava a stranci bi ova suradnja mogla donijeti i nove glasove", rekao je Aleksei.

Iako smatraju kako su im šanse da budu izabrani za zastupnike vrlo male, posebice zbog jasnih stavova protiv predsjednika Vladimira Putina, uključenjem u izbornu utrku željeli su pružiti nadu drugim LGBT osobama i pokazati kako su voljni ustati u obranu svojih prava.

"Već duže vrijeme koristim svaku priliku kako bih okolinu otvorio prema prihvaćanju LGBT osoba. Vlastitim primjerom pokazujem kako gejevi u Rusiji mogu voditi vlastiti uspješni posao, surađivati s drugima, imati djecu i čak se kandidirati za Dumu", ističe Bulat.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.