Deseci tisuća prosvjednika preplavili su u subotu ulice glavnoga poljskog grada Varšave, izražavajući nezadovoljstvo zbog vladine politike koja je uzbunila i Europsku uniju. Prosvjed je započeo ispred Ustavnog suda, a oko 30.000 okupljenih bunilo se protiv podrivanja vladavine prava.

Prosvjede je organizirao Odbor za obranu demokracije (KOD) a deseci tisuća okupljenih osudilo je "reforme" Ustavnog suda koje je pogurala populistička desno-konzervativna vlada premijerke Beate Szydlo, piše Deutche Welle. Vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) pod vodstvom Jaroslawa Kaczynskog ubrzo je nakon pobjede na izborima krajem prošle godine nametnula izmjene zakona o Ustavnom sudu i poljskim javnim medijima.

Vlada je donijela nova pravila o funkcioniranju tog suda, prema kojima je za donošenje odluke umjesto obične, potrebna dvotrećinska većina od ukupno 15 sudaca, te je potreban kvorum od 13 sudaca umjesto dotadašnjih devet.

Ne prihvaćamo politiku koja vodi Poljsku u izolaciju

Nova vlada je također odbacila suce koje je imenovala prethodna vlada, a takvi potezi potaknuli su brojne prosvjede diljem zemlje.

Lijevo orijentirani intelektualac i bivši disident, Adam Michnik, danas jedan od vodećih novinara, okupljenim prosvjednicima je rekao kako KOD "ne želi svrgnuti vladu" nego želi da, kako ju je nazvao, "vlada Jaroslawa Kaczynskog" poštuje postojeći ustav.

"Ako se ne budu tako ponašali, društvo će biti prisiljeno ukloniti ih s vlasti demokratskim izborima. Ne možemo prihvatiti politiku koja vodi Poljsku u izolaciju i potiče sukobe sa susjednim zemljama", poručio je Michnik.

Uskoro istječe tromjesečni rok koji je Europska komisija dala Poljskoj  za provedbu mjere za zaštitu ovlasti Ustavnog suda, pojačavši pritisak na euroskeptičnu poljsku vladu da poštuje demokratske standarde EU-a. No unatoč dijalogu s poljskim vlastima koji se vodio od početka godine, Komisija nije uspjela riješiti glavna pitanja za koja smatra da ugrožavaju vladavinu zakona u Poljskoj.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OSCE) optužila je vladu PiS-a za "podrivanje nezavisnosti rada javne radiotelevizije u Poljskoj". Nakon dolaska na vlast vlada je na sebe preuzela imenovanje vodećih ljudi na državnoj televiziji s koje je otpušteno više od 120 novinara. U izvješću se navodi kako će se Poljska bez slobodnih medija vrlo brzo vratiti u "mračno doba".

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.