Podatak da 21 posto građanki Hrvatske smatra da se silovanje može opravdati ako je žena pod utjecajem alkohola ili droga, jedan je od rezultata istraživanja Eurobarometra provedenog metodom neposrednog ispitivanja licem u lice. Ovo mišljenje svojih zemljakinja dijeli i 16 posto građana Hrvatske.

16 posto ukupno ispitanih misli i kako provokativna odjeća također opravdava silovanje također, 11 posto smatra kako bi neki ljudi opravdali silovanje ako žena dobrovoljno napusti zabavu s muškarcem a devet posto ako žena nije jasno rekla "ne". A da žene često pretjeruju ili izmišljaju kad govore o silovanju i nasilju vjeruje čak 22 posto ukupno ispitanih. Tek je nešto više od polovice ispitanih, 54 posto, uvjereno da se silovanje ne može ničim opravdati.

Na pitanje "slažete li se s tvrdnjom da je nasilje nad ženom često prouzročila žrtva svojim ponašanjem" samo 40 posto je odgovorilo odlučno "ne", 18 posto se uglavnom slaže, a njih tri posto je odgovorilo da se u potpunosti slaže. Visokih 24 posto smatra da je nasilje u obitelji privatna stvar i da treba biti riješeno unutar obitelji.

Čak 89 posto ispitanica misli da će do nasilja nad ženama vjerojatnije doći kod kuće. a njihovo mišljenje dijeli 83 posto ispitanika. 42 posto građanki i građana Hrvatske smatra da dobacivanje seksualno sugestivnih komentara ili "viceva" ženama na ulici nije loše i ne bi trebalo biti protuzakonito.

eurobarometar_hrvatska

Istraživanje je provedeno u svim europskim zemljama i pokazalo je da. iako skoro svaki Europljanin, njih 96 posto, smatra neprihvatljivim obiteljsko nasilje, ipak ih 27 posto misli kako silovanje može biti opravdano ako je žena odjevena provokativno, ako flerta, pod utjecajem je alkohola ili droga, sama hoda noću, dobrovoljno poslije zabave ode s nekim kući, ako ima više seksualnih partnera…

Sklonost okrivljavanju žrtve pokazuju i uvjerenja da žene često izmišljaju ili pretjeruju u tvrdnjama o zlostavljanju ili silovanju, koja je iskazalo 22 posto ispitanika. Rezultati istraživanja su pokazali da su Istočni Europljani skloniji okrivljavanju žrtve.

Primjerice više od 50 posto Rumunja uvjereno je kako postoje okolnosti pod kojima se može opravdati silovanje, ali i 40 posto Belgijanaca vjeruje da su žene često same krive što su silovane.

Suočena s ovim dramatičnim podacima, Europska Komisija izdvojila je četiri milijuna eura kako bi pomogla članicama u širenju svijesti, educiranju i drugim aktivnostima kojima je cilj spriječiti nasilje nad ženama i smanjiti razliku među spolovima.

mapa_eurobarometar

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.