Nakon prvog kruga trenutačno najvažnijih europskih izbora, onih predsjedničkih u Francuskoj, najviše glasova dobili su Emmanuel Macron iz stranke En Marche i Marine Le Pen iz Nacionalne fronte. Potonja, među ostalim, želi ukinuti bračnu jednakost pod egidom "zaštite" tradicionalne obitelji, no unatoč tomu ima "četu" vjernih gej glasača.

U manifestu od 144 točke predstavljen je program Marine Le Pen u kojem, u slučaju pobjede, najavljuje referendum o Frexitu, izlasku Francuske iz Europske unije jer joj želi vratiti zakonodavni, teritorijalni, ekonomski i monetarni suverenitet. Također želi automatski deportirati sve inozemne kriminalce i strance povezane s islamistima, otežati proces dobivanja francuskog državljanstva migrantima, ukinuti osnovnu zdravstvenu zaštitu ilegalnim migrantima, a cilj joj je i smanjiti broj migranata na 10.000 godišnje.

Ukidanje bračne jednakosti kao mamac za desno biračko tijelo

Le Pen bi kao predsjednica ukinula bračnu jednakost koja je u Francuskoj izglasana godine 2013., i zamijenila je "poboljšanim" zakonom o civilnom partnerstvu, no svejedno će joj svoje glasove dati i dio gej populacije, a neki od njih nedavno su o tomu govorili za BBC. Neki od intervjuiranih smatraju kako gej brak nije najvažnija stvar u programu, da je najava njegova ukidanja mamac za desno glasačko tijelo te da Le Pen i Nacionalna fronta po tom pitanju zapravo neće napraviti ništa, a važnija su im pitanja oporavak gospodarstva i pad nezaposlenosti.

U anketi koju je provela jedna od najvećih gej društvenih mreža, Hornet, sudjelovalo je 3200 gejeva, a svaki peti je rekao kako će glasati za Le Pen. I Crol.hr je razgovarao s nekim francuskim građankama i građanima koji su s nama podijelili svoje viđenje budućnosti Francuske ako Marine Le Pen preuzme predsjedničku fotelju. Zanimljvo je da je većina željela ostati anonimna.

Program Nacionalne fronte bio bi katastrofa za Francusku i za budućnost Europske unije. Francuska bi izišla iz EU, zatvorila bi granice i došlo bi do ekonomskog pada. Vrata ksenofobije širom bi se otvorila

Kamil Akdag (22) studira pravo na Sveučilištu King u Londonu. Tamo živi već tri godine, a prije toga je živio u sedam različitih zemalja. Kaže kako je većina njegovih prijatelja zabrinuta zbog sve većeg broja glasača koji podržavaju nacionalističku politiku Marine Le Pen:

"Vide da se ovakvi populistički pokreti ne zbivaju samo u Francuskoj, već diljem Europe. Nažalost, znamo da će mnogi Muslimani biti metama zbog društvenih stereotipa". Kaže kako ne poznaje niti jednu LGBT osobu koja će glasati za Le Pen, ali zna da ih ima, a svatko ima svoje razloge.

"Neki možda misle da ekstremna desnica donosi slobodu"

"Njezina kampanja cilja strance i izbjeglice. Moguće je, naravno, da postoje gejevi koji su francuski nacionalisti i podržavaju je, isto kap što postoje i izbjeglice koje će glasati za nju. Oni se prepuste bijesu i dopuste da im upravlja životom. Desnica se uvijek bori za 'slobodu', a ljevica za jednakost. Neki možda misle da ekstremna desnica donosi slobodu, ne shvaćajući posljedice i nejednakosti koje se stvaraju takvom politikom", smatra Kamil.

Louie (40) živi u Parizu i radi u jednoj ljudskopravaškoj organizaciji. Kaže kako ga ovi izbori brinu zbog velikog broja pristaša Marine Le Pen: "Program Nacionalne fronte bio bi katastrofa za Francusku i za budućnost Europske unije. Francuska bi izišla iz EU, zatvorila bi granice i došlo bi do ekonomskog pada. Vrata ksenofobije širom bi se otvorila".

Što se tiče LGBT glasačica i glasača, Le Pen se protivi gej brakovima i velika je zagovornica tradicionalne obitelji. Ne vjerujem da postoji neka većina koja je podržava

Dodaje kako su u njegovim prijateljskim krugovima ovi izbori česta tema razgovora:"Moji prijatelji se boje da će ljudi 'pasti' na nacionalističke laži, da ćemo postati nazadni i da će sav trud za napredak za koji smo se borili u zadnjih 60 godina biti uzaludan". Kaže i kako ne poznaje nijednu LGBT osobu koja podržava stavove stranke koju vodi Le Pen:

"Glasači Marine Le Pen inače se ne hvale svojim odabirom. Dugo vremena bila je sramota glasati za Nacionalnu frontu, ali to je danas sve rjeđe. Službeno, Nacionalna fronta nije homofobna stranka (iako se protive gej brakovima). Njihov potpredsjednik je homoseksualac, Florian Philippot".

"Mnogi glasaju za Le Pen zbog ekonomskih razloga"

Sebastien (28) je gej i radi kao administrator u Parizu, a također kaže je kako ne poznaje niti jednu LGBT osobu koju cijeni, a koja će glasati za Le Pen: "Moji su prijatelji veoma lijevo orijentirani, stoga žele pomoći ugroženima i diskriminacija im je neprihvatljiva". Dodaje kako se njegovi prijatelji Muslimani ne boje rezultata drugog kruga jer su uvjereni u pobjedu Emmanuela Macrona: "Pokušavam biti pozitivan, jer vjerujem da moj kandidat Emmanuel Macron ima najbolju šansu za pobjedu", kaže.

Studentica arhitekture Cassandre pak poznaje LGBT ljude koji žele Le Pen za predsjednicu jer ona Francuskoj "donosi sigurnost": "Kažu kako im je dosta dosadašnje vlade i njihov je prioritet budućnost i sigurnost Francuske". Kaže kako njezinim muslimanskim prijateljima nije svejedno jer se može dogoditi da ona pobjedi (kao što je to bio slučaj s Donaldom Trumpom, pa i Brexitom). "Iako su francuski državljani, boje se diskriminacije i da će oni postati meta za ismijavanje i ruganje", rekla je.

Glasači Marine Le Pen inače se ne hvale svojim odabirom. Dugo vremena bila je sramota glasati za Nacionalnu frontu, ali to je danas sve rjeđe. Službeno, Nacionalna fronta nije homofobna stranka (iako se protive gej brakovima). Njihov potpredsjednik je homoseksualac, Florian Philippot

Student četvrte godine ekonomije iz Lillea, Jean, smatra da mnogi glasaju za Le Pen zbog ekonomskih razloga: "Osjećaju da će ona riješiti problem nezaposlenosti i da će pomoći radnicima. Što se tiče LGBT glasačica i glasača, Le Pen se protivi gej brakovima i velika je zagovornica tradicionalne obitelji. Ne vjerujem da postoji neka većina koja je podržava", veli.

Dodaje kako su neki njegovi prijatelji zabrinuti zbog migrantske krize i sigurnosti Francuske. "Možemo to zvati tipičnim nacionalizmom, iako odbijam takve tvrdnje. Migrantska kriza nije samo francuski problem, već globalni koji svi zajedno moramo riješiti", završno je poručio.

 

Today, funny weed movies is a separate subgenre in cinematography. The image of cannabis culture differs from movie to movie—sometimes stoners are represented in a positive way, sometimes they are shown comically. Either way, many movies that revolve around people smoking weed are funny and professionally made. If you are looking for a comedy to watch while smoking marijuana with your friends, there are plenty of variants to choose from.

Jesu li njihovi strahovi opravdani ili ne, pokazat će se za nekoliko dana, točnije 7. svibnja, kad Francusku čeka drugi krug predsjedničkih izbora.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.