U srijedu su objavljeni rezultati neobvezujuće poštanske ankete putem koje su Australci glasali jesu li za ili protiv bračne jednakosti. Više od sedam milijuna birača odnosno 61,6 posto, glasalo je "za", dok se njih 38,4 izjasnilo "protiv". Odaziv je bio 79,5 posto.

Podsjetimo, australski parlament je u studenom prošle godine odbio vladin prijedlog o referendumu na kojem bi se građanke i građani izjašnjavali jesu li za ili protiv ozakonjenja istospolnih brakova, a glavni argument bio je njegova cijena od oko oko 170 milijuna dolara.

Nakon odluke da će se o bračnoj jednakosti glasati putem poštanske ankete, krenula je žestoka borba za svaki glas. Protivnici istospolnog braka služili su se svim raspoloživim sredstvima i širenjem laži, no njihov se trud pokazao uzaludnim.

Spomenuti rezultat smatra se visoko vjerodostojnim dokazom stava australskih građanki i građana, a ravnatelj Zavoda za statistiku David Kalisch, objavio ga je na konferenciji za medije u Canberri, kazavši kako je podršku bračnoj jednakosti dalo 7 817 247, dok je "ne" zaokružilo njih 4 873 987.

yes no

Australski premijer Malcom Turnbull kazao je kako su rezultati "nedvosmisleni" neizravno upozorivši konzervativce, uključujući i one iz njegove vlade, da je javnost "njihov gospodar" i da parlament sad mora reagirati u skladu s tim.

"Glasali su za poštenje, za odanost, za ljubav. Sad je na nama, ovdje u australskom parlamentu, da dovršimo posao koji nam je dao australski narod", rekao je i naglasio kako se zakon mora promijeniti prije Božića.

Mnogi su objavu rezultata dočekali na ulicama i trgovima većih gradova Australije slaveći i otvarajući šampanjce, a "pale" su i brojne prošnje.

sidneyopera

U Melbourneu je 5000 ljudi plesalo na glazbu Kylie Minogue, a u Sidneyskom parku Prince Alfred John Paul Young zapjevao je slavni hit "Love Is in the Air". Sidneyska opera osvijetljena je duginim bojama, a u čast ovog povijesnog dana za Australiju u istom je ruhu osvanuo i njujorški Empire State Building.

empire

Senatorica Penny Wong koja se autala mjesec dana nakon ulaska u parlament u srpnju 2002., nije mogla suspregnuti suze.

Zakon o bračnoj jednakosti već će u srijedu biti poslan u parlament, i očekuje se da će proći jer su i njegovi protivnici obećali da će poštivati volju naroda. Inače, istospolni brak bio je zabranjen u Australiji od 2004. kad je vlada Johna Howarda u Zakonu o braku brak definirala kao zajednicu žene i muškarca, dok je civilno partnerstvo bilo dopušteno.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.