Međunarodni dokumenti i Ustav nas obvezuju da i kad govorimo o djeci duginih obitelji govorimo o djeci te moramo biti spremni pomoći im da se osjećaju sigurno, istaknuto je u četvrtak na okruglom stolu o pravima djece u duginim obiteljima povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije.

"Činjenica je da neka djeca žive u duginim obiteljima, a mi moramo biti spremni pomoći da se osjećaju sigurno. Nužno je senzibilizirati i educirati ljude koji dolaze u kontakt s djecom, posebice odgajatelje i učitelje kako bi se destigmatizirale LGBT osobe i roditeljstvo i kako bi im se pružila psihosocijalna podrška kada im je potrebna kako ne bi ustuknuli (odgajatelji i učitelji) iz neznanja i kako bi mogli odgovarajuće reagirati kada im dođe dijete s informacijom da ima homoseksualne roditelje", kazala je zamjenica pravobraniteljice za djecu Maja Gabelica Šupljika.

Za to, dodala je, treba razviti efikasne alate i edukativne sadržaje.

Rezultati međunarodnih istraživanja ne podržavaju stereotipe o LGBT roditeljima i njihovoj djeci

Naglasila je da u postupcima u kojima se odlučuje o mjerama za zaštitu djeteta u fokusu mora biti procjena najboljeg interesa pojedinog djeteta u svakoj pojedinoj situaciji.

Psihologinja Marina Štambuk, koautorica knjige i istraživanja "Ja nisam gej mama, ja sam mama" naglasila je da se iz opisa svakodnevnog života LGBT obiteljii koje su sudjelovale u istraživanju može zaključiti da nisu nešto drugačije, već ih okolina čini drugačijima.

"Rezultati međunarodnih istraživanja veoma su jasni i ne podržavaju stereotipe o LGBT roditeljima i njihovoj djeci, a istraživanja u Hrvatskoj to potvrđuju. Na svima nama je raditi na povećanju tolerancije i prihvaćanju različitosti u zajednici te na izjednačavanju prava na razini zakona i pravilnika kako bi pomogli omogućavanju optimalnih uvjeta za razvoj djece i mladih bez obzira na seksualnu orijentaciju njihovih roditelja", poručila je.

Znanstveni podaci pružaju konzistentne međusobno sukladne podatke o tome da nema značajnih razlika od djece koja odrastaju u heteroseksualnim obiteljima, pa se može zaključiti da je ovakav sud i znanstveno utemeljen te da nema nikakvih znanstvenih dokaza koji bi priječili hrvatske institucije u donošenju propisa i reguliranju procedura kojima će i hrvatskim građanima neheteroseksualne orijentacije omogućiti ostvarivanje prava na roditeljstvo

Profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu Željka Kamenov naglasila je da su istraživanja pokazala kako se djeca koja su odrasla u istospolnim zajednicama od djece koja su odrasla u heteroseksualnim zajednicama ne razlikuju ni po seksualnoj orijentaciji ni po intelektualnim ni po psihofizičkim sposobnostima. Jedini je aspekt u kojem postoji razlika kvaliteta odnosa roditelja i djece, a on, rekla je Kamenov, ide u korist istospolnih obitelji.

U budućnosti ne samo pitanja, već odgovori i rješenja

"S obzirom na to da znanstveni podaci pružaju konzistentne međusobno sukladne podatke o tome da nema značajnih razlika od djece koja odrastaju u heteroseksualnim obiteljima, možemo zaključiti da je ovakav sud i znanstveno utemeljen te da nema nikakvih znanstvenih dokaza koji bi priječili hrvatske institucije u donošenju propisa i reguliranju procedura kojima će i hrvatskim građanima neheteroseksualne orijentacije omogućiti ostvarivanje prava na roditeljstvo", kazala je Kamenov.

Na taj će se način, poručila je, raditi u najboljem interesu djece kojoj će se omogućiti ostvarivanje pretpostavki za uživanje u sigurnosti, trajnoj brizi svojih roditelja, neovisno o spolu ili seksualnoj orijentaciji roditelja.

Istraživanja su pokazala kako se djeca koja su odrasla u istospolnim zajednicama od djece koja su odrasla u heteroseksualnim zajednicama ne razlikuju ni po seksualnoj orijentaciji ni po intelektualnim ni po psihofizičkim sposobnostima. Jedini je aspekt u kojem postoji razlika kvaliteta odnosa roditelja i djece, a on ide u korist istospolnih obitelji

"Nadam se da će ovaj okrugli stol potaknuti razne dionike našeg društva na razmišljanje i da ćemo biti u prilici nastaviti ovu priču u budućnosti, ali ne samo tako da ćemo postavljati pitanja, nego da ćemo davati odgovore, predlagati konkretna rješenja i da ćemo to realizirati", zaključio je koordinator udruge Dugine obitelji Daniel Martinović.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.