Vijest da je Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić u pismu ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić predložila da se u definiciju udomiteljske obitelji uključe i životni partneri nije promaknula revnim perima portala udruge Željke Markić koja su je spremno iskoristila za novi pamflet protiv LGBT obitelji i njihove djece.

Tako su autorice Mihaela Tikvica i Ivana Josipović u tekstu na portalu narod.hr naslovljenom sa "Zašto za djecu nije dobro da ih odgajaju istospolni partneri?" po tko zna koji put reciklirale niz navoda i citata iz "relevantnih" istraživanja "priznatih znanstvenika".

Dakako, zvjezdani status u toj skupini i dalje ima kontroverzni autor tzv. "Teksaške studije" Mark Regnerus kojeg je udruga U ime obitelji u svibnju ugostila u Zagrebu po svoj prilici zato da dodatno podmaže "argumente" kontra LGBT obitelji. U oči odmah upada oprema teksta u kojem jedan međunaslov glasi "Znanstvena istraživanja: djeca odrasla u homoseksualnim zajednicama sklonija samoubojstvu, kaznenim djelima…".

Regnerus je raskrinkan, ali nema veze

U nastavku se, između ostalog, navodi kako će se "djeca odgajana u istospolnoj zajednici vjerojatnije zaraziti nekom spolnom bolešću, a prema podacima ovog istraživanja radi se o 40% slučajeva, dok taj postotak kod djece koju su odgojili muškarac i žena iznosi 8%. Djeca odgajana u istospolnoj zajednici općenito su manje zdrava, siromašnija te sklonija pušenju i kaznenim djelima".

Podsjetimo, Regnerus je 2012. objavio studiju "The New Family Structure Study", poznatu i kao "Teksaška studija" koju često citiraju konzervativne skupine iz cijelog svijeta, s ciljem umanjivanja vrijednosti LGBT obitelji i brakova. Istraživanje je provedeno nad 3000 ispitanika iz heteroseksualnih obitelji u dobi između 18 i 39 godina, od kojih dio njih ima barem jednog roditelja koji je bio u istospolnoj vezi.

Struka je studiju u više navrata odbacila, a uoči spomenutog gostovanja raskrinkali su je i Zagrebačko psihološko društvo te sociologinja Tanja Vučković Juroš s belgijskog Interdisciplinarnog istraživačkog centra za obitelj i seksualnost Katoličkog sveučilišta u Louvainu.

Baš kao i uoči donošenja Zakona o životnom partnerstvu te referenduma o braku, posve sigurno možemo očekivati nove gomile laži, citiranja "relevantnih istraživanja priznatih znanstvenika" i podmetanja pseudoznanstvenih floskula koje će se ponavljati toliko dugo dok ne postanu "istine"

"Argumenti" protiv podizanja djece u LGBT obiteljima nastavljaju se citiranjem kanadskog ekonomista Douglasa W. Allena koji je, uzevši podatke iz popisa stanovništva, 2013. zaključio da djeca iz istospolnih obitelji rjeđe završavaju srednju školu od one koja odrastaju u tradicionalnim obiteljima.

Vječno prokletstvo za homoseksualne čini

Godinu kasnije Allen se pojavio kao svjedok-ekspert u sudskom predmetu "Deboer v. Snyder", kad su April Deboer i Jayne Rowse tužile američku saveznu državu Michigan koja gej parovima nije dopuštala posvajanje, a tužbu su dopunile i zahtjevom da Michigan prizna istospolni brak, što se na koncu i dogodilo.

Tome su prethodila i četiri i po sata svjedočenja Douglasa W. Allena, a na kraju ga je odvjetnik tužiteljica Ken Mogill upitao, "Je li točno da vjerujete kako prakticiranje homoseksualnosti predstavlja razdvajanje od Boga i rezultira vječnim prokletstvom?"

"Da, ako se osoba ne pokaje", odgovorio je Allen, a taj je biser završio na naslovnicama većine tamošnjih medija.

Nije potreban um genija kako bi se zaključilo da će se nova bitka u području LGBT prava u Hrvatskoj voditi (i) oko roditeljstva

Sudac Bernard A. Friedman odbacio je njegovo svjedočenje, a studiju na koju se poziva portal udruge Željke Markić ocijenio je pseudoznanstvenom jer se Allen, umjesto metodom snježne grude, odnosno metodom uzorkovanja koja se temelji na ciljanome odabiru uskoga kruga ljudi koji zatim šire uzorak, koristio širokim nasumičnim setovima podataka.

Dream team Tikvica i Josipović iz rukava čupaju još jednog asa, američkog svećenika i sociologa s Američkog katoličkog sveučilišta, Paula D. Sullinsa koje je "pokazalo da su osobe u dobi od 28 godina, podizane od strane istospolnih partnera, imale dvostruko veći rizik od depresije nego osobe koje su podizane od roditelja različitog spola".

Kad je dosta?

Ono što "velike istraživačice" i u ovom, posljednjem slučaju, prigodno zaboravljaju spomenuti jest da je ta studija provedena na svega 20 "adolescenata s istospolnim roditeljima", a pritom se ne zna koliko su dugo ti adolescenti živjeli u takvim obiteljima, niti jesu li uopće u njima odrastali.

Sullinsova studija je, inače, objavljena na otvorenoj platformi Hindawi kojoj autori plaćaju za objave, što stvara sukob interesa jer se prihvaćaju bez obzira na kvalitetu.

Struka je Regnerusovu studiju u više navrata odbacila, a uoči spomenutog gostovanja raskrinkali su je i Zagrebačko psihološko društvo te sociologinja Tanja Vučković Juroš s belgijskog Interdisciplinarnog istraživačkog centra za obitelj i seksualnost Katoličkog sveučilišta u Louvainu

Zanimljivo je u ovom slučaju i to što je sam izdavač, Hindawi Limited, izrazio zabrinutost Sullinsovom objavom jer vjeruju da je "pogrešna i puna mržnje", te se od nje – ograđuje. Još je bolje što i sam autor navodi kako njegove zaključke treba interpretirati s oprezom!

Nije potreban um genija kako bi se zaključilo da će se nova bitka u području LGBT prava u Hrvatskoj voditi (i) oko roditeljstva. Baš kao i uoči donošenja Zakona o životnom partnerstvu te referenduma o braku, posve sigurno možemo očekivati nove gomile laži, citiranja "relevantnih istraživanja priznatih znanstvenika" i podmetanja pseudoznanstvenih floskula koje će se ponavljati toliko dugo dok ne postanu "istine".

Vrijeme je da se tome stane na kraj.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.