Povodom otvaranja nove trgovine, u sicilijanskome je gradiću Kataniji IKEA postavila jumbo-plakate s dvojicom muškaraca koji se drže za ruke.

Ispod fotografije nalazi se slogan, "Otvoreni smo za sve obitelji. Kod nas se možete osjećati kao kod kuće. Mi želimo olakšati život svima, svakoj obitelji i svakom paru, bez obzira tko su."

Kampanja je dočekana na nož u Il Giornaleu, novinama u vlasništvu talijanskoga premijera Berlusconija koji inače, usprkos brojnim seks-skandalima, sebe voli predstavljati kao "branitelja obiteljskih vrijednosti", a njegova stranka otvoreno podržava Katoličku crkvu u Italiji.

Il Giornale oglas naziva "provokativnim" i dodaje: "Što stoji iza toga? Zacijelo ne promicanje prava istospolnih parova. To je samo bestidna marketinška strategija." Osim toga tvrde kako je to jasna naznaka "švedskog imperijalizma" koji "prodajući jeftino pokućstvo želi sve ljude učiniti jednakima".

"Čovjek se mora zapitati koji je cilj takve kampanje u Kataniji. Očito je da Ikea samo pokušava privući pozornost i ništa više."

Ikea02

Talijanski LGBT aktivisti su, naravno, tu reklamnu kampanju podržali. "Oglas nam se sviđa i nadamo se da će iz njega nešto naučiti i drugi. Treba nam napredak, a ne povratak u srednji vijek."

Lokalne sicilijanske vlasti pozdravile su otvaranje Ikeine trgovine u Kataniji jer je omogućila 308 novih radnih mjesta, a već prvog dana posjetilo ju je 20.000 kupaca.

Inače, Ikena prva 'gej' reklama ugledala je svjetlo dana još 1994., s dva sredovječna muškarca koji zajedno večeraju. Nažalost, zbog prijetnji bombom i poziva na bojkot od strane raznih konzervativnih skupina, taj je oglas povučen nakon samo nekoliko tjedana.



Godine 2007. Ikea je pokušala još jednom, s kampanjom pod nazivom "Dnevni boravak", a prikazivala je razne obitelji u različitim dnevnim boravcima. Reklama završava s muškim parom i njihovom kćeri, dok glas u offu govori, "Zašto kauči ne bi bili raznoliki, baš kao i obitelji?"

(Foto: Ikea)

 

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.