Foto: Screenshot
U nizu isprika koje je udruga "U ime obitelji" proteklih tjedana zatražila od javnih institucija i pojedinaca, posljednja je upućena Hrvatskoj radioteleviziji, konkretnije voditelju i uredniku središnjeg "Dnevnika", Stipi Alfieru. Korak dalje išla je udruga Vigilare koja traži smjenu novinara.

Alfier je, prema navodima udruge, uvrijedio sve građane koji su zaokružili "za" na referendumu o braku jer je Ujedinjeno Kraljevstvo prikazao kao primjer napredne zemlje, u odnosu na manje naprednu Hrvatsku. "Hrvatska je na dva sata leta od Engleske, a tisuću svjetlosnih godina od njih, u što smo se na nedavnom referendumu imali priliku uvjeriti", odrješit je i kritičan bio Alfier u emisiji "Dnevnik" 29. ožujka, što je vidno uzrujalo članove "U ime obitelji".

Dopredsjednik udruge, Lino Zonjić, u priopćenju je napisao kako je riječ o subjektivnom prenošenju vijesti, pristranosti i neprofesionalnosti. Smatra i da urednik jedne informativne emisije ne bi trebao iznositi osobne stavove niti govoriti što je napredno, a što nazadno u jednom društvu jer istu tu televiziju "plaćaju svi građani ove zemlje".

S njim se slaže i prijateljska udruga Vigilare koja je HRT-u uputila zahtjev za smjenom novinara. "Nakon sličnoga istupa urednika Zorana Šprajca, novinari HRT-a još su jednom pokazali neobjektivnost i neprofesionalnost, kršeći čak i Etički kodeks vlastite ustanove. Radi svega navedenoga, zahtijevamo trenutne sankcije – smjenu urednika Dnevnika Stipe Alfiera", naglasili su iz udruge Vigilare.

Zbog "nezgodnih i nepoželjnih izjava", na meti "U ime obitelji" nedavno se našla i psihologinja Mirjana Krizmanić, zbog spominjanja referenduma u kontekstu maškara u Selcu; tportal, zbog prenošenja te iste vijesti; te Jutarnji list i EPH grupa zbog povezivanja Željke Markić sa strankom HRAST.

Izgleda da su sloboda govora i sloboda medija, kojom se čelnica "U ime obitelji" voli hvaliti na svom portalu, poželjni u hrvatskom javnom prostoru samo ako se koriste prema pravilima igre određenih društvenih aktera.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.