Potez finske pošte Itella da izda marke s crtežima Tuoka Laaksonena (Tom of Finland) pokazao se ne samo kao samosvjesna liberalna gesta, već i kao poslovno isplativ potez.

Naime, marke s motivima poznatih crteža postale su, pri samom izdavanju, bestseler u povijesti finske pošte te su narudžbe stigle iz čak 178 zemalja svijeta.

No da homoerotski crteži ipak ne uživaju jednoglasnu podršku u Finskoj, pokazuje vijest da je lanac trgovina Halpa-Halli odbio distribuciju poštanskih maraka tvrdeći da nisu kompatibilne s njihovim kršćanskim vrijednostima.

Trgovine su zatvorene nedjeljom, ne prodaju ni alkohol ni duhanske proizvode, a iz  uprave tvrde da ne žele "uvrijediti i provocirati“ svoje klijente, prenosi Gay Star News.

Glasnogovornik najveće finske LGBT organizacije SETA poručio je da Tom of Finland međunarodno najpoznatiji finski umjetnik, uz Tove Jansson.

Agencija Yle u priopćenju javlja da su poslali pisma s dotičnim poštanskim markama u susjednu Rusiju, no još se ne zna krši li se time tamošnji zakon protiv „gej propagande“. Pošiljke se na Twitteru mogu pratiti preko hashtaga #TomofRussia.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.