Finski predsjednik Sauli Niinistö stavio je svoj potpis na zakon o bračnoj jednakosti, no istospolni parovi koji se žele vjenčati na to će morati pričekati još dvije godine. Naime, zbog pravne procedure novi će zakon stupiti na snagu tek 1. ožujka 2017.

Podsjećamo, u studenom prošle godine finski je parlament prihvatio građansku inicijativu o bračnoj jednakosti koja je izglasana tijesnom većinom, sa 105 glasova za i 92 protiv.

To je prvi zakon u Finskoj koji je proizišao iz neke građanske inicijative, koja se pojavila kao rezultat peticije koju je potpisalo više od 167.000 glasača.

Ministarstvo pravosuđa zahtijevalo je period čekanja zbog usklađivanja zakona o bračnoj jednakosti s drugim pravnim propisima, kojima se uređuje zdravstvena i socijalna skrb, o čemu će najesen odlučivati finski parlament, javlja portal Pink News.

 

Veselje nakon rezultata glasovanja pred zgradom finskog parlamenta u studenom 2014. (Foto: Vesa Moilanen/Lehtikuva)

Istospolni parovi mogu od 2002. registrirati partnerstvo, a Finska je jedina nordijska zemlja u kojoj još nije omogućen istospolni brak.

Nadbiskup Evangeličke luteranske crkve, Kari Mäkinen, tijekom prošlogodišnje rasprave u parlamentu izazvao je kontroverze zbog svoje podrške glasanju o istospolnom braku.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.