Iako Italija nema još nikakav pravni statut za istospolne parove, a ni zakoni o diskriminaciji ne svrstavaju je u vrh zemalja Europske unije u pogledu zaštite LGBT osoba, gradovi, općine i sudovi posljednjih su mjeseci donijeli odluke koje jasno govore o potrebi za promjenama. 

Među posljednjim potezima je odluka gradonačelnika Bologne da formalno prizna sve brakove sklopljene u inozemstvu, uključujući i istospolne. Nakon te najave, gradonačelnik Rima Ignazio Marino poručio je da je će donijeti istu odluku za glavni grad. Nedavno je sud u Rimu također priznao pravo posvojenja lezbijskom paru.

Takvi koraci zasad imaju dvostruki učinak. Premijer Matteo Renzi najavio je da će na jesen parlament napokon početi raspravljati o istospolnim partnerstvima čime bi italija, treća sila eurozone, napokon izišla iz skupine zemalja u Uniji sa slabom zaštitom LGBT osoba.

No javila se i oporba. Kako se to u Italiji dalo jasno predvidjeti, u vidu Katoličke crkve. Monsinjor Giovanni Silvagni iz Bologne poslao je priopćenje, koje prenosi agencija Ansa, u kojem navodi da se radi "o iznenadnom napadu“ i da se te "osjetljive teme obrađuju preko slogana i ideoloških stajališta“. Za njega se radi o "brzopletosti“ i o "aproksimacijama“ i zapravo ne valja sumnjati da će katolička opozicija po tom pitanju tek probuditi u Italiji.

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.