Uz podršku okupljenog mnoštva, dvadesetak predstavnika nedavno oformljene grupe OutVets koja okuplja LGBT ratne veterane, prvi je put marširala u povorci koja se tradicionalno održava povodom Dana ratnih veterana u Bostonu.

Organizatori povorke dočekali su ih ''otvorenih ruku i uz snažnu podršku'', rekao je glasnogovornik OutVetsa Ryan McGill. Cilj ove nestranačke i nepolitičke grupe jest podizanje svijesti o doprinosu lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih pripadnika oružanih snaga i njihovih obitelji, a nadaju se i gradnji spomenika u čast svima njima.

"Prvi put u povijesti naše nacije, gej pripadnici vojne službe igraju na jednom višem nivou i vrijeme je da prepoznamo one koji nisu samo služili na bojištu, nego su istovremeno vodili i rat za svoje ideale s istom zemljom za koju su se borili, a u nekim slučajevima za nju dali i život kako bi je zaštitili", rekao je u svom govoru osnivač grupe OutVets, Bryan Bishop.

Gradonačelnik Bostona Martin Walsh ovo je sudjelovanje OutVetsa u vojnoj povorci nazvao "prijelomnim povijesnim trenutkom".

"Boston je zajednica u kojoj svatko zaslužuje svoje mjesto za život, rad i igru i odajem priznanje OutVetsima na njihovom trudu i zalaganju za prepoznavanjem i poštivanjem svega što su LGBT veterani učinili", rekao je gradonačelnik Bostona.

Na povorci su se okupili brojni visoki politički i vojni dužnosnici, a guverner Massachusettsa Deval Patrick izrazio je "zahvalnost, ponos i podršku" svim pripadnicima vojnih snaga te države.

Patrick je naglasio kako je "Massachusetts vodeći u brojnim uslugama koje stoje na raspolaganju ratnim veteranima i velikim naporima da se riješi pitanje njihova beskućništva".

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.