Nakon što je talijanski Kasacijski sud u veljači odlučio kako tamošnji istospolni parovi nemaju pravo na brak jer Ustav, a ni Europska unija, ni po čemu ne obvezuju vladu da donese takav zakon, Europski sud za ljudska prava danas je donio drugačiju presudu.

Riječ je o predmetu Oliari i drugi protiv Italije, u kojem su tri gej para (Enrico Oliari, A., Gian Mario Felicetti, Riccardo Perelli Cippo, Roberto Zaccheo i Riccardo Zappa) tužili državu jer ne priznaje njihove zajednice.

Nakon što su prošli sve sudske instance u Italiji, slučaj je došao do ESLJP-a koji je presudio da Italija jest prekršila njihova ljudska prava upravo takvim nepriznavanjem.

Podsjetimo, prijedlog zakona kojim bi se omogućile civilne zajednice za istospolne parove trenutačno je blokiran u parlamentu, a prepreka su mu tisuće amandmana koje su većinom uložili desničarski partneri (NCD) vlade premijera Mattea Renzija koji odbijaju dvije mjere nacrta: pravo na nasljednu mirovinu i mogućnost posvajanja partnerova djeteta.

Kompletan tekst odluke ESLJP-a možete pročitati ovdje.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.