Katolička crkva ne diskriminira homoseksualce kada podučava da homoseksualnost nije ispravna, a nastava vjeronauka je izraz slobode vjeroispovijesti, što je zajamčeno Ustavom te ni načelno ne može predstavljati akt diskriminacije. Zaključak je presude Vrhovnog suda koji je odbacio žalbu udruge Kontra na presudu zagrebačkog Županijskog suda u tužbi protiv vjeroučiteljice Jelene Ćorić Mudrovčić. Koordinatorica Kontre Sanja Juras najavljuje žalbu Ustavnom sudu, a ovisno o ishodu i pokretanje postupka pred Europskim sudom za ljudska prava.

Lezbijska udruga Kontra je prije šest godina tužila vjeroučiteljicu Jelenu Ćorić Mudrovčić u prvom procesu po Zakonu o suzbijanju diskriminacije, jer je na vjeronauku u Osnovnoj školi Bartola Kašića u Zagrebu iznosila crkvene stavove o homoseksualnosti.

Vrhovni je sud time potvrdio presudu Županijskog suda u Zagrebu otprije četiri godine prema kojoj vjeroučiteljica u nastavi vjeronauka učenicima osmog razreda nije za homoseksualnost koristila termine "bolest, nastranost i anomalija", kako je tvrdila Kontra, nego je upotrebljavala formulacije iz vjeronaučnog udžbenika "S Kristom u život" u kojima se homoseksualnost ne objašnjava kao izopačenost, nego se navodi da su homoseksualni čini u sebi neuredni, protive se naravnom zakonu i ni u kom slučaju ne mogu biti odobreni. Crkva, naime, ne odobrava homoseksualnost i homoseksualne čine, koji su za Crkvu grijeh, ali istodobno ne osuđuje homoseksualce kao osobe te uči da ih treba "prihvaćati s poštovanjem, suosjećanjem i obazrivošću, izbjegavati prema njima svaki znak nepravedne diskriminacije", piše Večernji list.

Vrhovni sud ovom presudom potvrđuje da vjerske zajednice imaju pravo na svoj nauk i potvrđuje činjenicu da je vjeronauk izborni predmet, odobren od države te da je riječ o "slobodi vjeroispovijedi kao ustavnom i konvencijskom pravu iz propisa jače pravne snage od Zakona o suzbijanju diskriminacije", kako piše u presudi.

"Nije povrijeđeno ni načelo razmjernosti jer su stajališta o homoseksualnosti izložena u okviru nastavne jedinice koja baš određuje temu homoseksualnosti u okviru predmeta namijenjenog samo onim učenicima čiji roditelji žele baš takvu poduku", piše u presudi Vrhovnog suda.

Vjeroučiteljica Mudrovčić i njezin odvjetnik Miroslav Šumanović zadovoljni su ovom odlukom i nemaju komentara osim da je "sve rečeno u presudi Vrhovnog suda".

Koordinatorica udruge Kontra Sanja Juras nam je komentirajući presudu Vrhovnog suda rekla:

"Izražavamo žalost zbog činjenice da Vrhovni sud ne poštuje vladavinu prava. Ova presuda je u izravnoj suprotnosti s Ustavom, europskom Konvencijom o ljudskim pravima i Poveljom o temeljnim pravima Europske unije, te praksama Europskog suda za ljudska prava i Europskog suda pravde. Podnijet ćemo žalbu na Ustavni sud, a ovisno o ishodu po potrebi ćemo pokreniti postupak pred Sudom za ljudska prava u Strasbourgu, gdje će zasigurno biti donesena pozitivna presuda.

Neshvatljivo je da Vrhovni sud smatra da nije dokazano da je vjeroučiteljica rekla da je homoseksualnost bolest a homoseksualci bolesni ljudi, a odbio je saslušati djecu koja su to čula vlastitim ušima ili rekla to majkama na temelju čega je pokrenut postupak".

 

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.