Nakon nedavnog izbornog debakla, Željka Markić ponovno pokušava privući pozornost, i to požurnicom koju su iz "U ime obitelji", za ovu prigodu u svojstvu udruge, uputili Ustavnom sudu. Kažu kako su zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola podnijeli prije više od godinu dana, no Sud im još uvijek nije odgovorio.

Uvjereni su, kako navode na svojoj stranici, da je " Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola izglasan je protivno jasno izražene volje birača i građana Hrvatske na prvom ustavotvornom narodnom referendumu 1. prosinca 2013. te je protivan odredbi čl. 62. Ustava".

Kao ono što im posebno smeta jest to što se "Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola uvode instituti iz obiteljskog prava i postupaka koji se faktično odnose na brak i bračne odnose te se uređuju na identičan način, samo pod drugim nazivom. Onemogućuje hrvatskim malim i velikim poduzetnicima te zaposlenicima u državnoj upravi da djeluju u slobodi po svojoj savjesti", a zakon "zadire u materiju desetaka zakona koji su lex specialis za specifična pravna područja. Donošenjem ovog Zakona ostvarena je velika pravna nesigurnost jer je neusklađen s nizom zakona i u mnogo čemu praktično neprovediv".

ZŽOP je "prijetnja slobodi misli, govora, odgoja i vjeroispovijesti"

U priopćenju je svakako najapsurdniji "argument" da je Zakon o životnom partnerstvu osoba istoga spola "neusklađen s ostatkom pravne stečevine RH" te "unosi ozbiljne prijetnje slobodi misli, govora, odgoja i vjeroispovijesti te je diskriminatoran".

Voljeli bismo čuti što o tome misle dosad vjenčani parovi i obitelji.

Podsjetimo i da je Ustavni sud u priopćenju o narodnom ustavotvornom referendumu o definiciji braka od 14. studenog 2013. (SuS-1/2013, točka 13., str. 12), vrlo jasno i nedvosmisleno poručio sljedeće: "Eventualna dopuna Ustava odredbom prema kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca ne smije imati nikakvog utjecaja na daljnji razvitak zakonskih okvira instituta izvanbračne i istospolne zajednice u skladu s ustavnim zahtjevom da svatko u Republici Hrvatskoj ima pravo na poštovanje i pravnu zaštitu svoga osobnog i obiteljskog života te svoga ljudskog dostojanstva".

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.