Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja i potpredsjednik Vlade, Predrag Štromar, objavio je u ponedjeljak imena 10 banaka koje će sudjelovati u subvencioniranju stambenih kredita, a riječ je o mjeri koja bi mogla pomoći i istospolnim obiteljima, odnosno formalnim i neformalnim životnim partnericama i partnerima.

Utvrđene kamate su manje od 3,75 posto. Za program subvencioniranih stambenih kredita ponude je dalo 12 kreditnih institucija, a Vlada je prihvatila ponude njih 10: Hrvatske poštanske banke, Erste Bank, Podravske banke, OTP-a, Zagrebačke banke, Privredne banke Zagreb, Splitske banke, Karlovačke banke, Raiffeisen banke i Istarske kreditne banke Umag

Banke koje su ponudile veću kamatu nisu uzete u obzir, piše portal Novac za sve.

Najpovoljnije uvjete imaju HPB i PBZ

Najpovoljniju efektivnu kamatnu stopu, 3,04 posto na eurske kredite ponudila je Hrvatska poštanska banka, a na kunske kredite, 3,35 posto,  Cjelovit popis banaka s kamatnim stopama u kunskim kreditima i kreditima u eurima možete vidjeti ovdje.

Zahtjevi za subvencioniranje stambenih kredita počet će se zaprimati u ponedjeljak, 4. rujna, a na stranici APN-a će biti objavljen i obrazac za popunjavanje, kazao je Štromar.

Zahtjevi se predaju u banku, a banka nakon što obradi potencijalnog kupca nekretnine, svu dokumentaciju šalje u Agenciju za pravni promet i posredovanje nekretninama (APN), koja će provjeriti je li priložena sva potrebna dokumentacija i odobriti davanje kredita.

Država će dužnike subvencionirati tijekom prve četiri godine otplate stambenog kredita tako da će im plaćati pola anuiteta, s time da krediti moraju biti ugovoreni na najmanje 15 godina.

U određenim okolnostima trajanje subvencija može se produžiti

U Vladi procjenjuju da će ovako postavljenim modelom korisniku kredita pomoći u otplati za najmanje 6,67 posto ukupnog iznosa kredita.

Trajanje subvencija može se produžiti za još godinu dana ako u obitelji postoji član s invalidnošću većom od 50 posto, odnosno za dvije godine u slučaju rođenja ili posvojenja djeteta.

Subvencionirane kredite mogu tražiti svi hrvatski državljani i državljanke koji nisu stariji od 45 godina te čiji bračni ili izvanbračni drug, životni partner ili neformalni životni partner u vlasništvu nema stan, odnosno kuću ili koji u vlasništvu ima samo jedan stan ili kuću koju prodaje radi kupnje većeg stana ili kuće odnosno gradnje kuće zbog potreba vlastitog stanovanja.

Država će subvencionirati stambene kredite maksimalne vrijednosti do 100 tisuća eura, čija cijena s PDV-om po metru četvornom neto korisne površine nije veća od 1500 eura u kunskoj protuvrijednosti prema srednjem deviznom tečaju HNB-a.

Vrijednost stane ili kuće može biti i veća ali se u tom slučaju razlika ne subvencionira. Ne subvencionira se stan ili kuća izgrađena u okviru POS-a.

Pojedinosti o podnošenju zahtjeva, potrebnoj dokumentaciji i ostale informacije o subvencioniranju stambenih kredita potražite na stranici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja. Namjeravate li koristiti ove subvencije, javite nam svoja iskustva na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.