U prilogu "Britain's Equal Pay Scandal" za BBC-evu Panoramu, legendarna tenisačica Martina Navratilova je otkrila kako je na temelju medijskih napisa došla do zaključka da je Johnu McEnroeu za jednak posao kakav je i ona obavljala uplaćena vrtoglava svota novca, što pokazuje da se ženski glasovi i dalje ne cijene te da nejednake plaće na osnovi spola itekako nisu mit.

Tijekom srpnja 2017. godine Navratilova i McEnroe komentirali su wimbledonske mečeve za BBC. Navratilova je za taj angažman dobila 15 000 funta, uz jamstvo da će i njezini muški kolege dobiti jednaku svotu. Međutim, čitajući tekst o najbolje plaćenim suradnicima ljetne sezone 2017., Navratilova se neugodno iznenadila. Ispostavilo se da je McEnroe za jednaki posao dobio između 150 000 i 199 999 funta.

Vječito isti lažni argument

Navratilova se požalila kako joj je televizijska kuća lagala i kako njihovo ponašanje pokazuje da i dalje postoji bratska mreža koja štiti mušku dominaciju i više cijeni muške glasove i mišljenja, piše Guardian.

BBC Sport pokušao se iskobeljati iz nezavidne pozicije pojašnjenjem da je McEnroeov posao bio drugačijeg obujma i da je zahtijevao više vremena. Nadodali su i da je za gledatelje McEnroe zaštitno lice prijenosa Wimbledona te da ga mnogi smatraju najboljim i najstručnijim komentatorom, što se odražava na visinu njegove plaće.

Problem nije vezan isključivo za sport. Na popisu zvijezda BBC-a koje najviše zarađuju tek je trećina žena, dok su sedam najbolje plaćenih novinara muškarci

BBC je, zapravo, ponudio vječito isti lažni argument koji zamjenjuje uzroke i posljedice. Zašto je John McEnroe, koji je Wimbledon osvojio tri puta, bolji glasnogovornik turnira negoli Martina Navratilova koja je pobjednički pehar na wimbledonskoj travi podizala nevjerojatnih devet puta? BBC će reći zato što je vidljiviji i omiljen gledateljima.

Međutim, razlog je njegove vidljivosti upravo to što televizijske kuće nepravedno favoriziraju muški sport nauštrb ženskog. BBC, i sve druge televizijske kuće, konstantno muškom sportu daju više prostora iako je ženska konkurencija počesto i napetija i zanimljivija od muških mečeva, no gledatelji to teško mogu saznati kad im uvijek ista interesno povezana klika nameće sadržaj po nepravednom statusu quo.

Gotovo 500 zaposlenica za jednak posao plaćeno manje u odnosu na muške kolege

Dakako, problem nije vezan isključivo za sport. Na popisu zvijezda BBC-a koje najviše zarađuju tek je trećina žena, dok su sedam najbolje plaćenih novinara muškarci, zbog čega je više od 40 cijenjenih voditeljica poput Clare Balding, Fione Bruce i Emily Maitlis poslalo otvoreno pismo glavnom direktoru Tonyju Hallu sa zahtjevom da plaće zaposlenika budu jednake, neovisno o spolu.

Pobuna je dovela do analize strukture plaćanja korporacije koja je otkrila da muškarci koji rade na BBC-u doista zarađuju 9,3% više nego žene i da je gotovo 500 zaposlenica za jednak posao plaćeno manje nego muške kolege.

Zašto je John McEnroe, koji je Wimbledon osvojio tri puta, bolji glasnogovornik turnira negoli Martina Navratilova koja je pobjednički pehar na wimbledonskoj travi podizala nevjerojatnih devet puta? BBC će reći zato što je vidljiviji i omiljen gledateljima

Bivša BBC-eva urednica u Kini Carrie Grace koja je početkom godine zbog nejednakih plaća dala ostavku na to mjesto i vratila se na staro radno mjesto u londonskom studiju BBC-a otkrila je da razmišlja o napuštanju korporacije, dok je nekadašnja voditeljica vijesti Maxine Mawhinney izjavila da iz istih razloga razmišlja o podizanju tužbe.

Fran Unsworth, BBC-eva urednica informativnog programa, za Panoramu je izjavila da ne smatra kako je BBC postupao nelegalno u vezi s plaćama. Ipak, priznaje da postoje slučajevi u kojima postoje nejednakosti i da se njima svakako treba pozabaviti.

"John McEnroe makes at least £150,000 - I get about £15,000 for Wimbledon."

"John McEnroe makes at least £150,000 - I get about £15,000 for Wimbledon." Former tennis champion and Wimbledon commentator Martina Navratilova talks about the pay inequality at the BBC #BBCPanorama

Posted by BBC Panorama on Monday, 19 March 2018
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.