Prema novoj odredbi u Ujedinjenom Kraljevstvu, sve tvrtke s više od 250 zaposlenika moraju objaviti izvještaj o (ne)razmjeru između plaća zaposlenica i zaposlenika. Izvješća za prošlu godinu otkrivaju da su žene značajno potplaćene u velikim diskografskim kućama poput Warner Musica, Universala i Sonyja.

Brojke otkrivaju da zaposlenice Warner Musica zarađuju 49% manje nego njihovi muški kolege, dok je taj postotak u Universalu 29,8, a u Sonyju 22,7. U BBC-u, koji se nedavno osramotio kad je otkriveno da je Johnu McEnroeu isplatio deset puta veću plaću nego Martini Navratilovoj za isti posao, žene su plaćene 10,7% manje, no svejedno su izjavili da je to problem koji se treba brzo riješiti i ispraviti, javlja portal Pitchfork.

U Warneru rekordan nesrazmjer

Kao razlog ovolikih razlika u plaćama viša direktorica ljudskih resursa u Universalu Morna Cook navodi činjenicu da je mnogo manje žena zaposleno na visokim pozicijama nego što je slučaj s muškarcima, što nastoje ispraviti. Cook tvrdi da su uvedene razne mjere kako bi se povećala jednakost i raznolikost zaposlenika u tvrtki.

Osobito su porazni statistički podaci vezani za stimulacije. Naizgled problem ne postoji – u Universalu je stimulirano 74% muškaraca i žena, u Sonyju 75,3% rukovoditeljica, a 74,3% rukovoditelja, dok je u Warneru stimulaciju dobilo 74% žena i 85% muškaraca. Međutim, iznos tih dodataka mnogo je manji za žene – u Universalu su žene dobile 49,2% manje stimulacije, u Sonyju 45%, dok je u Warneru nerazmjer rekordnih 82%!

Masha Osherova, izvršna potpredsjednica za ljudske resurse u Warneru, izjavila je da brojke ukazuju na to da je neophodno da se promjene vezane za rodnu ravnopravnost u toj tvrtki ubrzaju.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.