Organizacija GLAAD objavila je dva godišnja izvještaja o zastupljenosti LGBT likova na televiziji, Where We Are on TV i Network Responsibility Index (NRI). U potonjem su najbolje ocijenjeni HBO, ABC Family i MTV.

NRI donosi pregled minule sezone i ocjenjuje TV-mreže prema sadržajima koji uključuju LGBT likove od lipnja 2013. do svibnja 2014., a Where We Are on TV sadrži broj LGBT likova te njihovu analizu u nadolazećoj sezoni (2014.-2015.).

Konkretno, od 813 likova u igranim serijama njih 32, odnosno ukupno 3,9% se mogu identificirati kao lezbijke, gejevi, biseksualne ili transrodne osobe. Po prvi put tri su različite mreže dobile ocjenu "odličan", a riječ je o HBO-u, ABC Familyju i MTV-u. ABC, The CW, FOX, NBC, FX, Showtime ocijenjeni su kao dobri, dok su pri dnu ljestvice CBS, TLC, USA ("adekvatno") te A&E, History i TNT ("podbacili").

Transrodni likovi još uvijek podzastupljeni

"TV-mreže igraju ključnu ulogu u promicanju kulturološkog razumijevanja života LGBT osoba diljem svijeta, a danas se mogu pohvaliti nekim od najboljih programa s LGBT likovima ikad", kazala je predsjednica i izvršna direktorica GLAAD-a, Sarah Kate Ellis.

Dodala je i kako mreže trebaju poticati različitost te uključiti i veći broj transrodnih likova, što njihovi internetski konkurenti poput Amazona (Transparent) i Netflixa (Orange is the New Black) već čine.

U izvještajima se također navodi kako su likovi gej muškaraca i dalje najzastupljeniji (unatoč padu s prošlogodišnjih 53% na 45%), dok lezbijskih likova ima približno kao i lani (25%). Udio biseksualki u TV-serijama jest 20%, dok je biseksualaca dvostruko manje (10%).

Neke od serija sa spomenutih mreža trenutačno se emitiraju i na RTL-u. To su "Moderna obitelj" koja, među ostalima, prati i gej par Camerona i Mitchella s njihovom posvojenom kćerkom Lily, te "Pravila igre" s Brendom. lezbijkom i surogat-majkom njezinih heteroseksualnih prijatelja, Audrey i Jeffa. Zbog humora koji ne štedi nikoga i "podgrijavanja" stereotipa, potonju su neki ocijenili "seksističkom", pa čak i "homofobnom".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.