Kad je u rujnu finska pošta Itella u opticaj stavila poštanske marke s crtežima umjetnika Tuoka Laaksonena, poznatijeg kao Tom of Finland, nije se radilo samo o priznanju rada jednog umjetnika, već je gesta imala mnogo šire implikacije.

Naime, Tom of Finland bitan je dio moderne gej ikonografije, dapače, njegovi brojni obožavatelji tvrde da je svojim crtežima snažnih muških figura u mnogočemu postavio i njezine temelje. Uz izdavanje poštanskih marki, finska pošta postavila je prigodnu izložbu njegovih radova u svom muzeju . U uvodu tvrde da je riječ ne samo o jednom od najslavnijih finskih umjetnika, da njegovi radovi predstavljaju "snažne i samouvjerene muške figure" i "senzualnu životnu snagu" te da generiraju "osjećaj ponosa".

Ako je već pedesetih godina 20. stoljeća Tom of Finland zadobio kultni status u gej zajednici, na priznanje umjetničkog legitimiteta trebalo je čekati još nekoliko desetljeća. A izgleda da je na legitimitet državnih institucija trebalo čekati sve do 2014.

Foto: byfinlayson.com

Komercijalni uspjeh

Izdavanje poštanskih marki pokrenulo je jednu peticiju manjeg dosega s pokušajem zabrane, no bez nekog uspjeha. Nakon izdavanje, marke su postale bestseler, a narudžbe su stigle iz 178 zemalja svijeta.

Upravo je taj komercijalni uspjeh najvjerojatnije nagnao proizvođača tekstila Finlayson da krene s proizvodnjom kućnih potrepština, jastučnica, posteljine i ručnika s likovima iz serije Tom of Finland. Tvrtku su 2014. kupili novi vlasnici i upravo s kolekcijom "Tom of Finland" nastoje ostvariti svoj prvi komercijalni uspjeh.

Tvrde da žele "promicati poruku tolerancije i duh otvorenosti". Iz opusa Tuoka Laaksonena nastojali su odabrati "čednije prizore" kako bi se svidjeli što široj publici. A na pitanje je li im izbor prikaza ipak odveć ekskluzivan, točnije ciljaju li samo na gej publiku, spremno su odgovorili da radove Toma od Finske danas poznaje puno šira publika i da ne vide nikakvu potrebu ograničavanja samo na gej publiku.

Foto: byfinlayson.com

Valja vidjeti kakav će biti odjek nove kolekcije posteljine, no ako zabilježi uspjeh kakav su imale poštanske marke, nije teško zamisliti da će za koju godinu figurice Tom of Finland biti jedan od glavnih nacionalnih suvenira.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.