Najveći izazovi s kojima se roditelji LGBTIQ osoba susreću su strah i stigmatizacija, ali i učenje o sebi.

U petak je održano online predstavljanje Iskorakova priručnika "Volim te bez ali" primarno namijenjenog roditeljima LGBTIQ osoba, a zatim i onima kojima je potrebno razumijevanje i podrška.

Panel diskusiju vodio je psihoterapeut Iskorakova savjetovališta Krešimir Dabo, a razgovarao je s autoricom priručnika i psihologinjom Renatom Debartoli, socijalnim radnikom i fotografom Benjaminom Strikeom te psihologinjom u udruzi Dugine obitelji i autoricom istraživanja "Roditeljsko prihvaćanje djeteta kao lezbijke ili geja" Mateom Popov.

Ime priručnika poteklo je iz projekta Benjamina Strikea koji je fotografirao roditelje LGBTIQ djece koji su ponosni na svoju djecu. "Cilj mi je bio da se vide njihova lica i da se prenese njihova priča. Nisam ih morao puno nagovarati jer ih osobno poznajem. Kad sam objavio fotografije, javili su mi se portali zbog čega je projekt odjeknuo, pa su se djeca zbog njega autala svojim roditeljima", izjavio je Strike.

Na pitanje planira li napraviti drugi dio tog fotografskog projekta, odgovara da bi možda snimio kratki dokumentarni film kao nastavak na ovu priču, ali s drugim roditeljima.

Roditelji se ne znaju nositi s trenutkom autanja djeteta

U diskusiju se uključila psihologinja Matea Popov koja priručnik smatra bitnim jer je coming out jedan od najvažnijih dijelova života LGBTIQ osobe.

"Ono što je specifično za coming out u obitelji jest veliki sudar dva različita procesa. Prvo LGBTIQ osoba dugi komad vremena živi sama sa spoznajom svog identiteta i iza toga stoji puno promišljanja, planiranja i preispitivanja koji utječu na mentalno zdravlje, a osoba u roditeljima prilikom autanja traži utočište i podršku", objašnjava Popov.

Priručnik je izvor informacija i izvor umirenja primarno namijenjen roditeljima, zatim njihovoj djeci, a onda i bilo kojoj LGBTIQ osobi i stručnjacima

LGBTIQ osoba zatim se suočava s procesom roditelja koji nisu toliko dugo razmišljali o djetetovoj seksualnosti, iako generalno imaju osjećaj da je nešto drugačije, ali ne znaju to imenovati. "Često prilikom autanja ostanu šokirani jer nemaju socijalnih i emotivnih alata i informacija za reagirati toga trenutka", dodaje. Roditelj tad prolazi kroz nekoliko faza, od šoka preko negiranja do tugovanja i smrti ideje o djetetu kakvog je zamislio.

Posljednja panelistica bila je autorica priručnika Renata Debartoli koja je u radu u savjetovalištu shvatila da joj je potrebno nešto što nema. Iako je puna podrške roditeljima LGBTIQ djece, nije joj dovoljno samo 45 minuta s njima pa priručnik dolazi kao odličan izvor dodatnih informacija.

Preuzmite digitalnu verziju priručnika

"U početku roditelji non-stop misle o autanju, a što više dobivaju odgovora na svoja pitanja, to ih to manje okupira. Priručnik je izvor informacija i izvor umirenja primarno namijenjen roditeljima, zatim njihovoj djeci, a onda i bilo kojoj LGBTIQ osobi i stručnjacima. U priručniku su objašnjeni najčešći pojmovi, a sadržaj je koncipiran tako da su naslovi poglavlja najčešća pitanja koja roditelji postavljaju u savjetovalištu, a tekst ispod njih su odgovori", ohrabrujuće iznosi Debartoli.

Diskusija se privela kraju odgovaranjem na pitanja gledatelja i inspirativnim riječima kako je važno prihvatiti emocije kakve god da jesu te da je u redu otići savjetniku i potražiti podršku. Emocije moramo proživjeti jer blokiranje istih neće rezultirati njihovim prolaskom. Također, potrebno je razgovarati sa svojom djecom jer često nakon autanja nema pričanja o tome niti roditelji pričaju svojim prijateljima o tom dijelu života svoje djece.

Roditelji često prilikom djetetova autanja ostanu šokirani jer nemaju socijalnih i emotivnih alata i informacija za reagirati toga trenutka

Autorica priručnika za kraj je pročitala priču "Slon u sobi" iz priručnika koji besplatno možete preuzeti u digitalnom obliku na web stranici Iskoraka. Tiskana verzija moći će se dobiti u prostorijama Iskoraka (Šenoina 26, Zagreb) od ponedjeljka 27.9. radnim danom između 12 i 18 sati, a od listopada u partnerskim i suradničkim organizacijama.

Pozivamo vas i da pogledate kako je proteklo predstavljanje priručnika:

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.