Ovo je priča o dvije žene, Kate i Emily iz New Yorka, koje su željele zajedničko dijete, a u tome su bile uspješnije više nego li su ikad zamišljale. Emily je rodila njihovog prvog sina Reida, a nakon samo četiri dana Kate je rodila njihovo drugo dijete, također sina, Eddia. Za New York Magazin su ispričale što su sve proživjele tijekom postupka medicinski potpomognute oplodnje, istovremene trudnoće i poroda njihove djece.

Kate Elazegui i Emily Kehe iz New Yorka u braku su dvije godine i željele su zajedničko dijete. Emily je oduvijek željela roditi dijete, a Kate je o tome počela ozbiljno razmišljati nakon razgovora s liječnicom u klinici za plodnost, ispričale su za New York Magazine.

Ubrzo nakon vjenčanja krenule su na konzultacije.

Kate: "Te prve konzultacije s liječnicom su mi ostale u jasnom sjećanju. Otišle smo u kliniku za plodnost i tada sam rekla 'Nije li to sjajno? Imamo dvije vagine i dvije maternice!', malo sam se našalila. No, liječnica je bila jako, jako ozbiljna. Dr. Kang nas je samo pogledala i pitala za godine. Emily je tri godine mlađa i tada je imala 36, pa joj je liječnica rekla 'Znači to ćeš biti ti'. Oni razmišljaju na taj pomalo statistički način. Počela sam razmišljati što nije u redu sa mnom? U ljudskoj je prirodi razmišljati kako postoji šansa".

Emily: "Kate nije izgledala zainteresirano za oplodnju sve do tog trenutka. Ja sam se oduvijek osjećala kako mi život neće biti potpun bez djeteta i oduvijek sam snažno željela proći čitav taj proces trudnoće i poroda. I ja sam postajala starija, pa je u meni tinjao strah kako to više neće biti moguće u nekom trenutku".

Kate: "Emily je bila iznenađena kad sam rekla kako bih zbilja voljela pokušati. Samo zbog toga što nisam ranije o tome govorila ne znači kako se nisam tako osjećala. Jednostavno nikad nisam doživjela kako je to odluka koju moram donijeti, no zabrinula sam se kako bih mogla zažaliti ako ne pokušam".

Uslijedio je odabir donora sperme i potupak medicinski potpomognute oplodnje.

Emily: "Odabir donora bio je zabavan i pomalo čudan proces, poput kupovine ili upoznavanja preko interneta. Odabereš boju, veličinu, stupanj obrazovanja. Naš donor je pjesnik, pa je napisao pjesmu. Vjerojatno znamo više o tom muškarcu nego jedna o drugoj. Bilo je ludo, Kate je osmislila čitav sistem bodovanja. Kupile smo dovoljno za nju i za mene, potrošile smo suludu količinu novca, više od 10. 000 dolara. No, bila je to romantična noć, uz vino i laptop za kupnju sperme.

Kate: "Donora smo nazvale Keanu jer nam je na fotografijama iz djetinjstva sličio na Keanu Reevesa. Bio je jako slatko dijete, napola Azijac napola bijelac. Nakon što su se djeca rodila šalile smo se kako imaju usnice poput Keanua".

Nakon toga Kate je pokušavala ostati trudna idućih šest mjeseci i to je bilo teško razdoblje, uz učestale krvne pretrage, pregled ultrazvukom, praćenje jajnih stanica, no nisu gubile nadu. Tijekom tog postupka su shvatile koliko mnogo žena koje nisu lezbijke ima problema s plodnošću.

Kate: "Mi ne moramo nužno imati problem s plodnošću, samo smo lezbijke, nemamo penis. No svakodnevno smo vidjele toliko žena iz New Yorka koje su pokušavale ostati trudne, koje se bore i teško je o tome pričati. Tužno je kako ne možemo otvoreno o tome pričati".

Nakon niza neuspjelih pokušaja, liječnica je predložila da u postupak krene Emily, no Kate nije željela odustati i zanimalo ju je što ako obje ostanu trudne. No, liječnica je rekla kako su šanse za to jako male. Stoga su pristale, jer Kate je trebalo toliko vremena a Emily je željela isto pokušati i bile su prilično nestrpljive, priznaju.

Emily je uspjela zatrudnjeti u prvom pokušaju!

Kate: "Nismo znale koliko je plodna, Emily je čisti model ženstvenosti i tijelo joj je odmah reagiralo. Dr. Kang nas je nazvala nakon dva tjedna i rekla kako nije to očekivala ali da je Emily trudna. Taj mi je dan istovremeno bio čudesan i strašno tužan. Nisam rekla Emily koliko sam tužna, nisam joj željela uskratiti radost i nisam željela da osjeća nekakvu krivnju. Željela sam da bude sretna i ja sam bila sretna zbog nas. Nazvale smo obitelji, njezine rositelje i braću. Najteže mi je palo to što sam ja i dalje uzimala lijekove i davala si injekcije, a moja žena je uspjela ostati trudna iz prvog pokušaja".

Tri tjedna nakon što su doznale kako je Emily trudna i Kate je primila dobre vijesti. Tada su postale svjesne što ih sve čeka.

Emily:"Pala sam sa stolice nakon što mi je Kate javila. Sjedila sam na podu i istovremeno plakala i smijala se. Bila sam sretna zbog nje, ali istovremeno sam se pitala što ćemo sada".

Shvatile su kako ne mogu ostati u jednosobnom stanu jer uskoro će imati dvoje djece i odlučile su kupiti kuću u New Jerseyu.

Emily nije imala nikakvih problema u trudnoći, sve je išlo jednostavno i lako, dok je Kate prolazila teže iskustvo. Ispričale su kako iskustvo istovremene trudnoće koje prolazite sa svojom suprugom ne može proći bez uspoređivanja. Dok je Emily uživala u trudnoći, Kate je imala problema s probavom, zbog čega je bila na posebnoj dijeti, često je bila zabrinuta i tjeskobna.

Kate:"Nismo se previše žalile jedna drugoj, nismo bile u situaciji da to možemo činiti. Pozitivna strana toga što smo istovremeno bile trudne je u tome da smo osjećale iste stvari, imale smo kraj sebe nekoga tko to potpuno razumije, ali nismo mogle previše ugađati jedna drugoj".

Emily:"Ponekad bismo pomislile kako bi bilo dobro imati nekog muškarca za najam, nekoga tko bi nam pomogao podignuti kutije i slično. Pomagali su nam moja braća i Kateina sestra i majka, ali ponekad bismo bile toliko umorne i razmišljale smo kako bi bilo lijepo da jedna od nas nije trudna. No, to zajedništvo u trudnoći, imati kraj sebe nekoga tko točno zna kroz što prolaziš bilo je čudesno. Doista smo bile zajedno u tome".

Kako se približavao termin poroda, pobrinule su se da imaju sve pripremljeno za bolnicu. Emily je dogovorila kako će imati dulu, ženu koja će biti prisutna na porođaju kako bi joj pružila podršku, jer se Kate bojala kako ona, koja je i sama bila pred porodom, to neće biti u stanju.

Stigao je i dan prvog poroda, Emily je nakon punih 19 sati zatražila epiduralnu, pa su liječnici procijenili kako će se poroditi idućeg jutra, pa su dula i obitelj otišli kući.

Kate:"Ostale smo samo Emily i ja. Prigušile smo svjetla i mislile kako ćemo se odmoriti tih nekoliko sati. Pričale smo i Emily nije osjećala nikakve bolove. Pomolile smo se za snagu i hrabrost i za to da porod prođe u redu. Tad je liječnica došla provjeriti Emily i rekla kako je osjetila bebinu glavicu. Čitavo vrijeme sam se bojala kako joj neću moći pomoći pri porodu našeg djeteta, ali dula je otišla i ja sam je držala i brojala na glas između svakog tiskanja i uskoro sam vidjela bebinu glavu".

Ubrzo je sve bilo gotovo i dobile su prvog sina, Reida. Iako bolnica ne dozvoljava ostanak preko noći, osim ako ne platite 900 dolara za privatni apartman, Kate je ispričala kako ih nitko nije gnjavio jer su vidjeli kako je "i druga mama trudna". A nakon samo par dana i ona je bila spremna za porod.

Emily:"Reid je spavao u čekaonici s Kateinom mamom čitavo vrijeme. Bilo mi je teško ostaviti ga, povremeno sam izlazila kako bih ga vidjela ali sam znala koliko je bitno da sam uz Kate. Pokušala sam joj biti psihološka podrška ali mi je istovremeno bilo doista teško jer sam i sama rodila samo tri dana ranije, pa je uskočila njezina sestra".

Porod je za Kate bio nešto teži i došlo je do manjih komplikacija jer je pupčana vrpca bila omotana blizu djetetovog vrata, no na kraju je sve prošlo u redu i ubrzo je u naručju držala sina Eddia, dok je Emily pokraj nje dojila Reida. No, Emily je morala s djetetom otići kući, što ju je prilično pogodilo. Ipak već idućeg jutra su bili svi zajedno.

Emily: "Vratili smo se idućeg jutra i svo četvero smo bili zajedno. Iza nas su bile sve nepoznanice kojih smo se bojale svih tih mjeseci. I kad je sve završilo više nije bilo važno kako se sve dogodilo. Bilo je gotovo i imale smo dvoje zdrave djece. Uspjele smo".

Tada se pred njima pojavio novi izazov - dojenje, što je bila još jedna situacija s kojom se Kate teže nosila od Emily.

Kate: "Nije lako reći kako je bilo teško kraj sebe imati majku koja s lakoćom doji svoje dijete. Emily je imala super mlijeko, ne šalim se u roku pet minuta je mogla izdojiti dvije bočice pune mlijeka. Ja bih se izdajala i dobila minimalnu količinu, to je tako tužno. Prišla sam tome s jednom dozom humora, morate tako inače padate u depresiju. Naravno da sam razmišljala o tome zašto je meni toliko teže, no sjajno je bilo to što je Emily mogla dojiti Eddia kad ja nisam mogla. Njoj je bilo lakše povezati se s Eddiem na način na koji ja nisam mogla s Reidom. Sve su to izazovi koje prolazi majka koja nema dovoljno mlijeka!".

Uz svu pomoć koju su dobile od obitelji i same su se naizmjence brinule o kuhanju, pranju rublja i ostalim svakodnevnim stvarima. U tome im je uvelike pomoglo iskustvo istovremene trudnoće i ističu koliko je bitna partnerska podrška i zajednička briga oko djece.

Kate:"Ne mogu ni zamisliti da se Emily mora vratiti na posao i da ostanem kod kuće s dvoje djece, mislim da bih poludjela. Navikla sam puno raditi ali ovo je najteže što sam u životu napravila. Shvatila sam koliko je smiješan koncept porodiljnog dopusta i činjenica kako ga muškarci nemaju. To je timski posao. Ne znam kako žene uspijevaju sve same nakon što im se suprug nakon dva tjedna mora vratiti na posao. Otac bi trebao imati vremena povezati se s djetetom, a majke ne bi trebale misliti kako one moraju sve obaviti.

Da je Emily muškarac i da sam morala ostati sama kod kuće suočena s problemima oko dojenja bila bih jako depresivna. Postala sam svjesna koliko je teško majkama. Dvije bebe su zahtjevne ali Emily i ja imamo četiri dojke, mi smo dvije mame, imamo jednaki porodiljni dopust, možemo jedna drugoj pomoći. Ovo prolazim sa svojom najboljom prijateljicom".

Na posao se trebaju vratiti u ožujku i sada traže dadilju. Kaže kako su već zaboravile sve poteškoće s kojima su se susrele, jedino im nedostaje duže spavanje i to što već šest mjeseci nisu jednostavno ležale zagrljene jedna kraj druge.

Kate: "U braku smo samo dvije godine ali ovo nas je puno brže zbližilo i postale smo intimnije nego parovi koji su puno duže u braku. Najvažnije što smo naučile je kako si možemo dopustiti da samo jedna burno reagira, nikako obje istovremeno".

Emily:"Ne mogu uspoređivati ali čini mi se sjajnim to što smo zajedno prošle trudnoću. No, nećemo to ponoviti! Ovo je dovoljno. Sad imamo obitelj. Dva dječaka su nam sasvim dovoljna".

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.