Čelnica humanitarne organizacije Studena iz Ukrajine, Anastazija Melničenko, uzburkala je društvene mreže hashtagom #IamNotAfraidtoSayIt pod kojim žene otkrivaju svoja iskustva o uznemiravanju i seksualnom zlostavljanju. Na to ju je potaknula objava jednog muškarca koji je komentirajući susret sa ženom u parku, žrtvom silovanja, napisao kako je za to sama kriva jer "nije trebala tamo šetati sama noću". 

Anastazija Melničenko u svom odgovoru na Facebooku također je opisala i vlastito iskustvo, ispričavši kako ju je kao maloljetnicu zlostavljao ujak, a kasnije i bivši suprug, te poručila:

"Mi se ne moramo ispričavati, to nije naša krivnja. Silovatelj je uvijek kriv. Nije me strah o tome pričati i ne osjećam se krivom".

Također se javno zapitala razumiju li muškarci uopće kako je ženama u društvu.

"Razmišljaju li muškarci ikada o tome kako je odrastati u okruženju gdje te tretiraju kao meso? Nisi ništa učinila a svi si daju za pravo da te po*ebu i raspolažu tvojim tijelom kako žele", napisala je Melničenko.

Zaključila je kako "muškarci teško to mogu razumjeti" i stoga je pozvala žene na preuzimanje inicijative na način da uz hashtag #IamNotAfraidtoSayIt, odnosno #‎яНеБоюсьСказати (ne bojim se to reći) dijele svoje priče i tako osvijeste muškarce, piše New York Times.

Ukrajinke i Ruskinje odazvale su se njezinom pozivu podijelivši čitav niz priča o seksualnom nasilju, uključujući i optužujuće primjedbe koje su im kao žrtvama uputili prijatelji i članovi obitelji.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.