Iako su ovogodišnje Olimpijske igre u Rio de Janeiru zabilježile rekordan broj javno deklariranih LGBT sportaša i sportašica među njima nije bilo onih iz talijanskog tima. To je promijenila plivačica Rachele Bruni koja je osvojeno srebro posvetila svojoj djevojci, što su LGBT aktivisti iz Italije proglasili povijesnim trenutkom.

Nakon što je u ponedjeljak osvojila srebrnu medalju u plivačkom maratonu, talijanska sportašica Rachele Bruni medalju je posvetila svojoj djevojci Diletti Faina, uz zahvalu i svojoj obitelji i treneru.

25-godišnja Olimpijka medijima je rekla kako se nije planirala autati u javnosti i kako je to učinila sasvim spontano, piše PinkNews.

"Oduvijek sam svoju seksualnost doživljavala sasvim prirodno, nisam zbog toga bila tjeskobna. Nikad nisam osjetila neku potrebu da se javno autam, jer svi moji prijatelji, rodbina i članovi plivačkog tima znaju da sam lezbijka", izjavila je Bruni.

Talijanski aktivisti za LGBT prava opisali su taj trenutak povijesnim jer je Bruni prva sportašica iz te zemlje koja se javno autala na ovogodišnjim Olimpijskim igrama koje bilježe rekordan broj javno poznatih LGBT sudionika.

Lider Arcigaya, najveće talijanske organizacije za gej prava, Gabriele Piazzoni, istaknuo je kako je Brunin postupak poslao "izrazito snažnu" poruku.

"U sportskom i medijskom smislu to je vrlo, vrlo značajno. Sad počinjeno ubirati plodove dugogodišnje borbe. Slijedeća barijera koju treba srušiti je zid straha koji vlada u nogometu i okruženje koje tu vlada treba postati bolje jer tim sportom se bave milijuni djece, a malo je vjerojatno kako među nogometašima nema baš nijednog geja".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.