Kako su roditelji doživjeli tvoj coming out, imaš li njihovu podršku? Možemo li poboljšati naše obiteljske odnose? O ovim i još mnogim drugim pitanjima razgovarat će se na radionici za LGBTIQ* osobe "Naši roditelji" koju organizira Udruga Dugine obitelji u suradnji sa Sekcijom za kliničku psihologiju Hrvatskog psihološkog društva u sklopu 12. Tjedna psihologije u Hrvatskoj.

Iz udruge poručuju da na ovoj radionici zatvorenog tipa žele omogućiti LGBTIQ* osobama siguran prostor da podijele svoja iskustva vezano za coming out roditeljima i dinamiku njihova odnosa. Radionicu će voditi psihologinja Iva Žegura, vrsna stručnjakinja za LGBTIQ* pitanja koja je godinama vodila grupu podrške za roditelje LGBTIQ* osoba.

"Želimo zajednički razgovarati o izazovima kroz koje smo prolazili i prolazimo s našim roditeljima i uz stručno psihološko vodstvo vidjeti što možemo naučiti jedni od drugih i što o svemu kaže suvremena znanost", ističe Ivo Šegota iz udruge Dugine obitelji.

"Kad govorimo o procesu coming outa, roditeljima tad valja obratiti pažnju na iskustvo LGBTIQ* osoba različitih dobnih skupina, ali i na često zanemareno iskustvo kroz koje prolaze roditelji i važni drugi članovi i članice obitelji LGBTIQ* osoba te posebno na proces njihova odnosa. Otvoriti se za razlike i raznolikosti vezano za osobni proces coming outa, proces kroz koji prolaze njihovi roditelji i sam zaseban entitet njihovog odnosa neizbježan je i od strane LGBTIQ* osoba različitih dobnih skupina i od strane njihovih roditelja", najavljuje u pozivu za radionicu psihologinja Iva Žegura.

Ključna je iskrenost

Pronalaženje i osvještavanje sličnosti i razlika u individualnim iskustvima coming outa i između djece i između roditelja LGBTIQ* osoba te mogućnost da ih se podijeli na otvoren i empatičan način ključno je za uspješan odnos između LGBTIQ* osoba i njihovih roditelja. I sa strane LGBTIQ* osoba i sa strane njihovih roditelja nalaze se osobe koje su jedinstvene svaka na svoj način te u fokus valja staviti upravo tu posebnost koju oni donose individualno i u odnosu dijete-roditelj.

"Čak i kad LGBTIQ* osobe i njihovi roditelji misle da su uspješno prošli kroz proces coming outa i da pitanje seksualne orijentacije nije ključno ili problematično za njihov odnos, neizbježno je da će razlike koje među njima postoje npr. u dobi, obrazovanju pa tako i samoj seksualnoj orijentaciji biti relevantne za njihov odnos", smatra Žegura.

Radionica "Naši roditelji" održat će se u četvrtak, 21. veljače u 19:00 u prostorima Udruge Roda, Žerjavićeva ulica 10. Radionica je zatvorenog tipa, stoga je obavezna prijava putem obrasca na poveznici https://goo.gl/forms/k91iEdZSbWxjmmNX2

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.