Profesor sociologije sa Sveučilišta u Teksasu, Mark Regnerus, na kojeg se čelnica inicijative "U ime obitelji" Željka Markić često pozivala za vrijeme prošlogodišnje referendumske kampanje, dobio je "packe" od kolega s Odjela za sociologiju. Naime, oni su se ogradili od netočnih rezultata njegova kontroverznog istraživanja.

Regnerus je autor studije "The New Family Structure Study" objavljene u Časopisu za društvena istraživanja 2012. koju često citiraju konzervativne skupine iz cijelog svijeta, s ciljem da umanje vrijednost istospolnih obitelji i brakova. Istraživanje je provedeno nad 3000 ispitanika iz heteroseksualnih obitelji u dobi između 18 i 39 godina, od kojih jedan dio njih ima barem jednog roditelja koji je bio u istospolnoj vezi.

Među ispitanicima se našlo 248 odrasle djece koja žive u istospolnim obiteljima, a Regnerus je na temelju njihovih odgovora o psihičkom i fizičkom zdravlju, mjesečnim prihodima i kvaliteti odnosa, zaključio da odrasla djeca istospolnih roditelja imaju veće šanse konzumirati droge, razvesti se i biti depresivni u odnosu na onu djecu koja odrastaju s heteroseksualnim roditeljima.

Struka oštro osudila Regnerusovu metodologiju

Njegovo je istraživanje odbacilo Američko sociološko društvo i vodstvo Odjela Sociologije na Sveučilištu u Teksasu koje je jučer izdalo i službeno priopćenje. "Kao i svaki profesor, dr. Regnerus ima pravo provoditi istraživanja u području svog interesa i izražavati svoje stavove. Međutim, želimo naglasiti da su njegova stajališta isključivo njegova i ne odražavaju stavove Odjela za sociologiju", naglasila je voditeljica Odjela za sociologiju Christine L. Williams.

"Njegova stajališta ne održavaju ni stavove Američkog sociološkog društva koje je jasno dalo do znanja da je Regnerusovo istraživanje konceptualno i metodološki pogrešno te da su njegovi zaključci o istospolnim roditeljima i njihovoj djeci netočna, a da je njegova namjera bila jedino ugroziti borbu za LGBTQ prava i umanjiti vrijednost istospolnih obitelji", dodala je Williams i pozvala javnost da sama presudi o njegovim zaključcima i samom istraživanju. Stav jednak Odjelu za sociologiju ima i College of Liberal Arts na kojem Regnerus također predaje.

Priopćenja fakulteta stigla su na isti dan kad je kontroverzni profesor sociologije svjedočio u slučaju dviju lezbijki medicinskih sestara iz Michigana koje traže pravo na brak i posvajanje djece koju su već ranije posvojila dok nisu ušle u vezu. Regnerus je išao na štetu dvjema ženama i pred sudom rekao kako "ne postoji dovoljni dokazi koji utvrđuju da bi istospolni parovi bili jednako kvalitetni roditelji kao što su to heteroseksualni". Suđenje se nastavlja.

 Sociolog skočio sam sebi u usta

Na "teksašku studiju" reagiralo je svojevremeno i Hrvatsko sociološko društvo koje je poručilo da "'teksaška studija' uopće nije ispitivala djecu odraslu i odgajanu u homoseksualnim obiteljima". "Regnerus je dakle djecu iz raspalih heteroseksualnih veza čiji su roditelji imali homoseksualno iskustvo uspoređivao s djecom koja su od rođenja do 18. godine živjela u stabilnim i netaknutim obiteljima i čiji su biološki roditelji još uvijek vjenčani. Različiti rezultati koji su favorizirali djecu odraslu u heteroseksualnim obiteljima su stoga posljedica manipuliranja uzorkom i podacima, a ne razlike između heteroseksualnih i homoseksualnih obitelji", navodi se u priopćenju iz studenog 2013.


Foto: arhiva

No, i sâm Regnerus je
demantirao svoje "znanstvene nalaze" o djeci koja odrastaju u istospolnim obiteljima i rekao da bi "ipak trebao biti pažljiviji kad opisuje roditelje koji su imali spolne odnose s osobama istog spola". "Rekao sam 'majka lezbijka' i 'gej otac', a zapravo ne znam ništa o njihovoj spolnoj orijentaciji. Znam jedino o njihovom spolnom ponašanju. No, neovisno o tome, stojim iza svojih zaključaka", kazao je kontradiktorni Regnerus.

Priznao je i kako nije htio ulaziti u detalje dječjeg poimanja seksualnosti njihovih roditelja jer je "samoidentifikacija suprotna od ponašanja, a mnogi od roditelja ispitanika u prošlosti nisu bili autani". Unatoč utvrđenim lažima, netočnim informacijama i metodološkim pogreškama, Regnerusovim istraživanjima opetavano se služe brojne konzervativne i antigej skupine, a njegove zaključke upotrebljavaju kao dokaze u sudskim procesima koji se tiču bračne jednakosti i prava istospolnih obitelji i vrlo uspješno obmanjuju javnost.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.