Odgovor na pitanje iz naslova, odmah ćemo reći, glasi: ne znamo. Naime, na upit poslan prije gotovo mjesec dana nije nam odgovorio nitko osim dviju stranaka, a svako strpljenje ima granice, pa tako i naše.

Podsjetimo, Vlada RH uputila je prije ljetne stanke u saborsku proceduru Prijedlog Zakona o udomiteljstvu, u kojem su u popisu mogućih udomitelja izostavljeni životni partneri. Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić ukazala je potom u svom pismu ministrici Nadi Murganić da se prijedlogom Zakona o udomiteljstvu krše Zakon o ravnopravnosti spolova, Zakon o suzbijanju diskriminacije te još nekoliko zakona i konvencija koje je RH potpisala.

Pravni su stručnjaci ukazivali da je ovako napisan Zakon neustavan i da će, zbog jasne i izravne diskriminacije životnih partnera, pasti na procjeni ustavnosti ako bude izglasan u Saboru.

Činjenice koje su se često mogle čuti u javnoj raspravi jest da trenutačno nedostaje udomitelja za gotovo tisuću djece u RH smještene u domskim ustanovama, da je manjak udomitelja posebno izražen u urbanim sredinama, da su trenutačni udomitelji u velikom broju ljudi starije dobi i nižeg stupnja obrazovanja, da postoji velik broj djece koja se teško udomljavaju jer su romske etničke pripadnosti ili imaju zdravstvenih problema, a da s druge strane u većini EU zemalja, SAD-u, Kanadi… upravo takvu, “drugačiju” djecu, češće udomljavaju istospolni parovi.

"Sve obiteljske strukture trebaju imati jednaki pravni tretman"

Zanimalo nas je kako naše stranke gledaju na taj prijedlog Zakona i očitu diskriminaciju, ne samo životnih partnera, nego i djece bez adekvatne roditeljske skrbi, no na to su se oglušili svi osim HNS-a i GLAS-a.

Potonji su odgovorili prvi, i to ovako:

"GLAS je liberalna stranka kojoj je početna osnova u izradi svih politika zaštita i očuvanje ljudskih prava. U tom kontekstu, smatramo da sve obiteljske strukture trebaju imati jednaki pravni tretman te ne vidimo razloga da civilna partnerstva budu isključena iz mogućnosti udomljavanja djece. Dosadašnja istraživanja provedena u drugim zemljama ne pokazuju da su istospolne zajednice bolji ili lošiji roditelji od heteroseksualnih roditelja. Slična paralela može se povući i kod udomiteljstva."

Napominju da izjednačavanje prava civilnih partnera na udomiteljstvo ne znači automatski i masovnu realizaciju te mogućnosti.

HNS će "razgovarati s koalicijskim partnerima"

"Udomiteljstvo je primarno socijalna usluga, a ne obitelj djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Za kvalitetu smještaja i skrb za ovu djecu odgovorna je država putem nadležnih centara za socijalnu skrb, te se upravo zbog toga zalažemo za stručne procjene kompetencija svih obitelji ili pojedinaca koji žele pružati usluge udomiteljstva, bez obzira na njihovu spolnu orijentaciju, kao i redovito monitoriranje kako se brinu za djecu koja su kod njih udomljena."

GLAS ističe i da je Prijedlog Zakona o udomiteljstvu usmjeren na udomitelje, a ne na kvalitetu skrbi za djecu. Stoga sam po sebi ne diskriminira djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi, jer nažalost nije usmjeren na njihovo pravo na odrastanje u obitelji.

Znatno kraći odgovor dobili smo iz HNS-a:

"Sukladno vašem upitu, HNS kao liberalna stranka čvrsto se zalaže za prava istospolnih zajednica, ravnopravnost spolova, jednakost svih građana u društvu i slobode pojedinca i protivi se svakom obliku diskriminacije. O mogućnostima unaprjeđenja zakona koji spominjete razgovarat ćemo s koalicijskim partnerima", odgovorili su.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.