Ovog tjedna na televizijskom kanalu Arte prikazan je dokumentarac "Rechts, zwo, drei - driftet Europa ab?" (Desno, dva, tri - kreće li se Europa udesno?) koji govori o jačanju desnice u Europi na primjeru Njemačke, Francuske, Poljske i Hrvatske.

Ustaške pjesme i simboli s proslave Oluje u Kninu i Čavoglavama, gdje su prikazani i tamo prisutni brojni predstavnici Crkve, izjave predsjednika HČSP-a i dopredsjednika Sabora Ivana Tepeša, te predsjednika mladeži te stranke Frane Čirka, kao i naslovnica tjednika Novosti s fotografijom ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, kojeg se u dokumentarcu naziva revizionistom, neki su od prizora kojima se prikazuje jačanje desnice u Hrvatskoj.

Hrvatska se ovim dokumentarnim filmom upisala u europsku svijest kao jedna od članica Europske unije u kojoj postoje snažni ekstremistički pokreti, može se zaključiti nakon emitiranja informativnog i detaljno istraženog dokumentarca na televiziji Arte, piše Tportal.

Njemački mainstream mediji su u najavama uoči emitiranja dokumentarca izdvojili Hrvatsku kao "manje poznatu, ali ništa manje zabrinjavajuću priču" uspona ekstremne desnice na političkoj sceni Europe. Iako se uviđa kako postoje nacionalne specifičnosti po pitanju motiva različitih ekstremističkih pokreta i stranaka, film pokazuje i da postoji zajednički europski kontekst kontinenta u ekonomskoj krizi. U Hrvatskoj vlada šestogodišnja recesija, u Poljskoj je PiS na vlast došao ne kampanjom koja je obećavala rigidni katolicizam nego veća socijalna prava, u Mađarskoj se siromašne Mađare okreće protiv još siromašnijih Roma, u Njemačkoj se umirovljenice pitaju tko će njima dati novac kao što ga dobivaju izbjeglice.

"Nacionalističke snaga nadovezuju se na fašističku prošlost", kaže se u filmu koji sadrži brojne uznemirujuće snimke iz Hrvatske - fasade pokrivene ustaškim znakovljem, djecu s ustaškim kapama, ministra kulture iz mladih dana s ustaškom kapom, te se konstatira kako se "u Hrvatskoj vidi sve više fašizma na ulicama, to se otvoreno izražava i tolerira". Britanski novinar Allan Little, koji je za vrijeme rata bio dopisnik iz Hrvatske, kaže da se u Hrvatskoj "povijest Drugog svjetskog rata okreće naglavce" te kako je primjetan snažan nacionalizam "koji služi za suzbijanje skepse i slobode govora", što su natruhe totalitarizma. Spisateljica Slavenka Drakulić u filmu osuđuje podršku ustaštvu i kaže kako se u Hrvatskoj o nacionalnoj povijesti ne govori iskreno.

Ivan Tepeš, opisan kao predsjednik "desne nacionalističke stranke" koja je dio Vlade, a on potpredsjednik Sabora, u dokumentarcu objašnjava kako je njegov zadatak "očuvanje hrvatskog identiteta", podsjećajući kako su Hrvati "oduvijek bili predziđe kršćanstva u Europi". Predsjednik Mladeži HČSP-a Frano Čirko u filmu ponosno njemačkim novinarima objašnjava kako je prije njega na toj poziciji bio ministar kulture Zlatko Hasanbegović, te najavljuje krah Europske unije i savez europskih nacionalista. Za Hasanbegovića se pak kaže da, kao u Poljskoj i Mađarskoj, želi kontrolirati medije, pa se navodi njegova odluka da raspusti povjerenstvo za neprofitne medije te se pokazuje i naslovnica Novosti s ministrom na splitskoj Rivi.

Izdvaja se i da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović bila "otvoreno prisutna na skupu u Kninu na kojemu je bilo ustašovanja" te da je nova vlast zemlju skrenula udesno. Ipak, na kraju pola sata posvećenih Hrvatskoj u dokumentarcu se ističe kako "desni nacionalisti u Hrvatskoj nemaju potpunu prevlast te da postoji jaka opozicija". Slika Hrvatske koju nudi dokumentarni film "Rechts, zwo, drei - driftet Europa ab?" dokazuje da oni koji govore o fašizaciji društva nisu paranoični nego da itekako postoje zabrinjavajuće ekstremističke pojave koje su s margine ušle u sredinu društva, zahvaljujući neriješenoj povijesti i ekonomskoj bijedi. 

 

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.