Moćni video "Time For Love" koji je početkom mjeseca objavio BBC Scotland razljutio je jednog katoličkog biskupa. U videu koji je u kratkom vremenu postao viralan i koji su samo na Facebooku vidjeli milijuni ljudi, dvojica se mladića drže za ruke na javnome mjestu, ali nešto nije kako treba. To, među ostalim, i stoji u opisu videa koji tematizira strah od homofobije slučajnih prolaznika, a u nekoliko kadrova dotiče se i takozvanih vjernika.

U jednom je kadru tako prikazan vjerski fanatik koji ponavlja laži o Isusu, a u drugom crkvena misa. Inače, riječ je o novijem BBC-evom projektu "The Social" u kojem mlade u Škotskoj pozivaju da kroz vlastite digitalne sadržaje predstave njima važne teme.

"Čini mi se da je Isus uštedio puno vremena kad je umro za naše grijehe jer bi mu trebalo puno duže da uskogrudne ljude nauči da ljubav nije grijeh", kaže se i nastavlja sa spomenutim vjerskim fanatikom: "Vidite njega? On misli da je to vjera, ali iza sve te galame ona ima okus kartona i vonja na mržnju".

"Rastuće neprijateljstvo prema katolicima"

Ti su dijelovi zasmetali biskupu Johnu Keenanu iz Paisleya, pa je direktorici BBC-a Scotland napisao pismo u kojem traži ispriku, prikazujući katolike kao žrtve.

"U trenutačnom ozračju rastućeg neprijateljstva prema katolicima, apeliram na BBC da ne dodaje ulje na vatru i u tom duhu vas pozivam na razumijevanje prema našoj zabrinutosti zbog prikazivanja na način koji nam šteti. Kad su posrijedi važne javne rasprave o dobrobiti ljudi te istini i značenju ljudske seksualnosti, katolici smatraju da se njihovi stavovi sve više marginaliziraju, gotovo kriminaliziraju u BBC-evim vijestima, komentarima, kulturnim prilozima i drugdje", napisao je Keenan, a javlja Pink News.

Dalje nastavlja sa žalopojkama navodeći kako je zajednica katolika zabrinuta zbog toga što su "neki elementi u BBC-u prihvatili agendu koja preuzima jedinstvenu BBC-evu poziciju svjetski ugledne televizije".

Biskup Keenan, naime, smatra i kako BBC taj ugled zamjenjuje nečim nalik propagandi o seksualnosti i spolu, "nerijetko usmjerenoj prema kršćanima općenito, a pogotovo prema katolicima".

BBC ostao pri svome

Nezadovoljnom biskupu pridružila se i škotska katolička novinska agencija koja video smatra "kršenjem BBC-evih smjernica o dobrom ukusu i pristojnosti".

BBC je, međutim, ostao pri svom stajalištu:

"‘Time for Love’ je osobna polemika o tomu kako je biti gej u 2018. godini, a iskustva iz videa autorova su. Prikazana je perspektiva gej mladića odgajanog u katoličkom duhu i odražava njegove izazove i doživljaje tijekom odrastanja u Škotskoj. BBC razumije da dijelu publike ovako teške teme mogu biti izazovne, ali mi vjerujemo da BBC treba omogućiti odgovarajući prostor za umjetničku slobodu govora, kao što je to The Social. Žao nam je što neki pripadnici klera to smatraju uvredljivim."

Ipak, direktorica BBC-a Scotland Donalda MacKinnon najavila je da će se sastati s liderima Katoličke crkve kako bi raspravili sve što ih brine. 

Time For Love

This is how homophobia feels in 2018.

Posted by BBC The Social on Monday, 9 April 2018
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.