U srijedu se tijekom rasprave o opozivu ministra gospodarstva Tomislava Ćorića u Saboru dogodio jedan od većih homofobnih ispada u domaćoj politici. Još gore, zasmetao je tek jednoj zastupnici. Još gore, podržao ga je predsjednik Sabora.

 SDP-ovac Domagoj Hajduković tijekom rasprave govorio je o korupciji u vladajućoj stranci i nizu visokopozicioniranih HDZ-ovaca koji su za nju osuđeni. Za repliku se javio HDZ-ov zastupnik i politički tajnik Ante Sanader i poručio: "Vi govorite da smo mi loše društvo. A vi osobno imate loše društvo. Vas je osobno vaš partner istukao. Razmišljajte vi o svom društvu, a ne o našem."

Sanader se, dakako, referirao na obiteljsko nasilje koje je ovog ljeta Hajduković pretrpio od svojeg partnera Tomislava Mikulina, bivšeg šefa ureda Davora Bernardića.

Na homofobni ispad jedina je reagirala SDP-ova zastupnica Sabina Glasovac koja je upozorila da je Sanader povrijedio poslovnik, na što je predsjednik Sabora Željko Reiner poručio: "Pogledajte, kad vučete vraga za rep, onda vrag izađe van. Nažalost je to tako. Mislite da si jedna strana može nešto priuštiti, a druga ne. Ja apeliram i na jednu i na drugu stranu, i na sve strane... da se držimo digniteta. Ali ne možete misliti da možete druge vrijeđati, optuživati, predbacivati, a da vam oni neće vratiti. Hoće, a možda čak i dvostruko!"

Trideset godina nasilja lošeg društva Ante Sanadera

Davno je rečeno da je osobno političko, ali ovakav je slučaj promašivanja poante zaista jedinstven. Kao prvo, političko natjecanje u sklopu kojeg se kritizira vlast ni u kojem slučaju nije na jednakoj ravni kao i uvreda nekog pojedinca zbog njegovih karakteristika i preferencija.

Naprotiv, takvo proglašavanje svake kritike upućene vlasti govorom mržnje metoda je ušutkavanja neistomišljenika koja vodi jednoumlju i cenzuri, onog što bi ljubiteljima slobodne Hrvatske trebalo biti itekako mrsko.

Nadalje, izjednačiti trideset godina nasilja koje provodi loše društvo Ante Sanadera sa žrtvom obiteljskog nasilja čista je okrutnost. Umjesto da krivi Hajdukovića zbog društva kojem je, naravno, od toga što je nasilno. mnogo veći grijeh to što je istospolno, Sanader bi mogao promisliti i o vlastitim prijateljima.

Kako bi nas to relativiziranje nasilja i moglo začuditi od gorljivih protivnika Istanbulske konvencije i stranke koja je štitila zlostavljača Alojza Tomaševića, koji za svoje nasilje nikad nije ni otišao u zatvor

Nije toliko dugo prošlo od početka pandemije, kad se dogodio incident u Sanaderovu Splitu. U Dom za starije i nemoćne Split zbog nemara ušla je korona i odnijela živote većeg broja štićenika. Ravnatelj Doma i ujedno bivši gradonačelnik Omiša Ivan Škaričić, već je bio potpisao ostavku, no, u magičnom obratu, nakon zagovora Ante Sanadera, Škaričić povlači ostavku. Objedinjeni nalaz dvaju ministarstava tobože ga je očistio odgovornosti, a povod su svemu kompromitirajuće informacije o Sanaderu koje Škaričić posjeduje.

Dan poslije – još dublje zakopavanje

Da je Sanader veoma zainteresiran za zdravstvo, pokazuje i njegova najpoznatija afera u kojoj je sa županom Blaženkom Bobanom gurao kontroverznog Dragomira Petrica k novom mandatu na mjestu ravnatelja Doma zdravlja Splitsko-dalmatinske županije.

Uostalom, u kakvom se društvu Sanader kreće govori i vrlo simpatična anegdota njegove supruge Tonine Sanader iz 2006.

Tada je njegova supruga na parkiralištu splitskog trgovačkog centra Mercator pronašla 68 tisuća eura. Tonina ih je spremila u prtljažnik svojeg Renault Twinga i otišla s kćeri na kavu. U međuvremenu je na mjesto zbivanja stigla i policija, a Tonina je, jasno, poručila kako bi bila vratila novac i da nisu intervenirali.

Na sreću, postoje i oni koji su osudili Sanaderov ispad, ali na nesreću, upitno je čine li to jer uistinu suosjećaju sa žrtvom ili zbog vlastite agende

Dan nakon sramotne izjave u Saboru, Sanader je pokušao objasniti svoj istup i, očekivano, zakopao se još dublje.

"Mene ne zanima njegova seksualna orijentacija, ali kad se ljudi u istospolnim zajednicama tuku međusobno, mislim da je to loše društvo", objasnio je Sanader, a na pitanje novinara je li i obiteljsko nasilje u heteroseksualnim zajednicama jednako replicirao je: "Uvijek je sukob, tuča loša."

Kako bi nas relativiziranje nasilja uopće moglo začuditi?

Pritisnut da odgovori bi li i zlostavljanoj ženi poručio da je loše društvo, odgovara: "Pa, nije on slabiji spol. Pa, to su se dva muškarca tukla!"

Kako bi nas to relativiziranje nasilja i moglo začuditi od gorljivih protivnika Istanbulske konvencije i stranke koja je štitila zlostavljača Alojza Tomaševića, koji za svoje nasilje nikad nije ni otišao u zatvor.

Izjednačiti trideset godina nasilja koje provodi loše društvo Ante Sanadera sa žrtvom obiteljskog nasilja čista je okrutnost

Čak je i Marija Selak Raspudić osudila Sanaderov čin, uspoređujući ga ispravno s onima koji optužuju silovane žene za preslobodno odijevanje i zlostavljane žene za lošu udaju. Interesantno, Selak Raspudić ispad zove seksističkim, ali njezinoj konzervativnoj stranci ipak ne bi dobro utjecalo na imidž da prizna da je Sanader i homofob.

Tako je s najviše instance u zemlji poslana i potvrđena poruka homofobije i seksizma, poruka da je za nasilje kriva žrtva. Na sreću, postoje i oni koji su je osudili, ali na nesreću, upitno je čine li to jer uistinu suosjećaju sa žrtvom ili zbog vlastite agende.

Ironično je samo što ti pravednici koji podržavaju nasilje kukavički ustuknu na najmanji spomen agresivnije retorike – zapita se čovjek tko je tu zaista slabiji spol.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.