Općinsko državno odvjetništvo tek je u nedjelju objavilo da je napad koji se dogodio potkraj veljače u Zagrebu motiviran "netrpeljivošću prema ljudima druge spolne orijentacije".

Podsjetimo, tad je u medijima objavljena fotografija dvojice napadača koji su nasrnuli na ženu koja je na Trgu kralja Petra Krešimira s dečkom čekala tramvaj. Kako stoji u objavi ODO-a, "smatrali da se radi o dvojici muškaraca" pa su ih prvo vrijeđali, a potom došli na poremećenu ideju da ženu gurnu pod tramvaj.

Nesretna je žena tijelom udarila u tramvaj i pala između tramvaja i tračnica nakon čega ju je tramvaj vukao po tlu te je pritom zadobila više tjelesnih ozljeda, a i laik bi zaključio da je bila riječ ni o čemu drugome nego o pokušaju ubojstva.

Kako to nije zločin iz mržnje?

Dvojica nasilnika ovog su vikenda pronađeni i privedeni, ali unatoč gore navedenim zaključcima, tereti ih se za pokušaj teškog ozljeđivanja, ali ne i za zločin iz mržnje, pa su pušteni da se brane sa slobode, i to zato što je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odbio zahtjev zagrebačkog Državnog odvjetništva da im se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, piše net.hr.

Iz udruge Zagreb Pride kažu da su pokrenuli podnošenje kaznene prijave, i to radi pokušaja ubojstva zbog mržnje temeljem spolne orijentacije. Njihov koordinator Franko Dota kaže kako (i) ovaj slučaj pokazuje da žrtva homofoba može biti svatko tko imalo odstupa od uskih rodnih normi.

Da, ovaj homofobni napad na temelju rodnog izražavanja žrtve jest monstruozan. Pokazuje nam da je nasilje motivirano...

Posted by Zagreb Pride on Monday, 22 March 2021

"Još je groznije što naše pravosuđe nikako da shvati kako je bacanje ljudi pod tramvaj, jer se nekome čini da su osobe gej, zapravo zločin iz mržnje i pokušaj ubojstva. To je sve motivirano spolnom orijentacijom žrtve. Zato treba puno jasnije i odlučnije takve nasilnike kažnjavati, a o tim slučajevima pričati", poručio je.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.