Među populističkim mjerama vlade Andreja Plenkovića kojima se ovih dana hvali uvjeravajući nas da živimo u obećanoj zemlji blagostanja, sakrila se još jedna. Riječ je o izmjenama Zakona o udomiteljstvu iz kojih su isključeni životni partneri.

Uopće nas ne bi čudilo da je (i) to jedan u lepezi poteza kojima besramno kupuje glasače tuđim novcem i preko tuđih leđa. Kako god, iz udruge Dugine obitelji pozivaju vas da se uključite u e-savjetovanje.

Podsjetimo, nakon strašnog slučaja smrti djevojčice Nikoll Dedić, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović u travnju ove godine najavio je izmjene Zakona o udomiteljstvu kako bi, prema njegovim riječima, pojednostavio proces udomljavanja i osnažio mogućnost udomiteljstva.

Upitan tada što će biti s statusom životnih partnera u izmjenama zakona, ministar je odgovorio da je to "pitanje o kojem će se provesti šira javna rasprava i u kojem će i svjetonazorski modeli i društvena klima određivati koji će biti smjer razvoja našeg društva", te da će "interes djeteta na prvom mjestu".

Dobri smo kad treba odriješiti kesu, ali iz drugih zakona nas se isključuje

U međuvremenu, sudske su odluke potvrdile kako životni partneri ne smiju biti diskriminirani i mora im se omogućiti jednako postupanje kao i bračnim drugovima po pitanju udomiteljstva ili posvajanja. Struka je više puta jasno i glasno izrazila stav kako je udomiteljska obitelj bolja opcija za dijete nego u dom za nezbrinutu djecu, pri čemu seksualna orijentacija udomitelja nije važna, kao što je naglašeno u priopćenju preko hrvatskih 200 znanstvenika, većinom psihologa, sociologa i pedagoga.

I najvažnije, broj djece u sustavu ne smanjuje se – kad bi Hrvatska udvostručila broj domova svih vrsta, svjedoče ravnatelji domova, popunila bi ih u tjedan dana.

Unatoč svemu, HDZ-ova vlada i dalje ne želi unaprijediti Zakon o udomiteljstvu kako bi on uistinu proširio broj potencijalnih udomitelja i omogućio veći broj osoba koje bi mogle pružiti siguran dom djeci koja svoje noći provode u domu. Čak štoviše, tijekom izrade izmjena Zakona o udomiteljstvu ovog proljeća, Ministarstvo se žalilo na presudu Upravnog suda kojom se životnim partnerima omogućuje da postaju posvojitelji.

Pozivamo ovim putem sve građane i građanke Republike Hrvatske koji žele graditi društvo koje poštuje, prihvaća i slavi sve obitelji da se priključe e-savjetovanju Zakona o udomiteljstvu na način da ostave komentar kako bi u Zakon trebalo eksplicitno navesti i životne partnere

"Životne partnere Vlada navodi u zakonima koji se tiču plaćanja poreza i slično; primjerice početkom ovog mjeseca izmijenjen je Zakon o općem upravnom postupku i tamo se životni partneri izričito navode uz bračne drugove. Zbog čega je HDZ-ovoj vladi toliki problem navesti životne partnere i u Zakonu o udomiteljstvu? Ako im je stvarno stalo do dobrobiti djece, proširili bi broj osoba koje mogu postati udomitelji, a ne ovako, čime poručuju da je po njima djeci bolje u domu nego da ih udome ili posvoje životni partneri", izjavio je predsjednik udruge Dugine obitelji, Daniel Martinović.

Strah i pravna nesigurnost

U udruzi čiji su članovi Mladen Kožić i Ivo Šegota uspješno udomili dvoje djece ističu pravnu nesigurnost s kojom se njezini članovi i članice i dalje susreću kao glavni razlog zašto bi trebalo eksplicitno navesti i životne partnere u Zakon o udomiteljstvu.

"Iako imamo presude dvaju važnih sudova, Upravnog i Ustavnog, i dalje se može dogoditi da će netko ignorirati Zakon o životnom partnerstvu i ponuditi svoju interpretaciju; vidjeli smo to prije pet godina kad su tri istospolna para bila odbijena od tadašnjeg Ministarstva da postanu posvojitelji i udomitelji, vidjeli smo to i nakon nedavne presude Ustavnog suda kada je ravnateljica nadležnog Centra odlučila ne prihvatiti presudu prema kojoj Kožić i Šegota mogu udomiti. Dok ne budemo imali bračnu jednakost u Hrvatskoj, zakoni moraju biti jasni, i ponižavajuće je kad vidite da se to događa u svim zakonima osim onih vezanih uz prava djece", nastavlja Martinović.

"Dok je Ministarstvo radilo na izmjenama Zakona, tijekom 2021. godine nekoliko je životnih partnera i partnerica uspješno udomilo djecu, no svejedno uz strah da će tijekom procesa biti odbijeni ili izloženi diskriminaciji. Interes među LGBTIQ+ osobama za posvajanjem i udomiteljstvom posvoji, no mnogi su u strahu da će morati prolaziti kroz pravnu odiseju poput Kožića i Šegote", dodaje.

Broj djece u sustavu ne smanjuje se – kad bi Hrvatska udvostručila broj domova svih vrsta, svjedoče ravnatelji domova, popunila bi ih u tjedan dana

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udomiteljstvu trenutačno se nalazi na e-savjetovanju, koje je otvoreno do 3. studenog.

"Pozivamo ovim putem sve građane i građanke Republike Hrvatske koji žele graditi društvo koje poštuje, prihvaća i slavi sve obitelji da se priključe e-savjetovanju Zakona o udomiteljstvu na način da ostave komentar kako bi u Zakon trebalo eksplicitno navesti i životne partnere. Dovoljno je svega nekoliko minuta i tom malom akcijom uvelike ćete pomoći borbi za ravnopravnost duginih obitelji u našem društvu. I naravno, mi nećemo prestati sa zagovaranjem, jer svako dijete zaslužuje dom i roditelje koji će ga voljeti", poručili su.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.