Lipanj je tradicionalno mjesec Pride manifestacija i povorki diljem svijeta, pa vam tim povodom donosimo priču o mjestu na kojem je, kažu, sve počelo – Stonewallu. A i edukativni video. 

Među LGBT udrugama danas postoji svašta – od Stonewall demokratskih klubova do Stonewall zborova, postoji čak i voda u boci po imenu Stonewall. Ovaj je pojam poprimio mitske proporcije u lezbijskoj i gej kulturi. Ali njegova široka uporaba ne umanjuje važnost događanja iz ljeta 1969. u New Yorku.

Taj događaj još uvijek je vruća tema rasprava u gej krugovima s mnogo neslaganja o tome što je zaista pokrenulo val nasilja i tko je u njemu sudjelovao. Jedna legenda govori da je pogreb Judy Garland održan 27. lipnja na Manhattanu raspirio vatru nasilja prema gejevima. Druga verzija priče kaže da je ulične pobune pokrenulo nekoliko desetaka drag queenova i zagonetnih, neidentificiranih butch lezbijki. Ali nekoliko je podataka sigurno.

U ranim jutarnjim satima, 28. lipnja 1969. policija je upala u Stonewall Inn, opskurni "privatni klub" koji je vodila mafija u ulici Christopher u Greenwich Villageu, s uglavnom gej klijentelom. Razlog tom upadu bila je ilegalna prodaja alkohola. To je bilo drugi put toga tjedna da se bar našao na meti policije, a sličnu sudbinu doživjeli su i drugi gej barovi nekoliko tjedana ranije. Policajci su poredali 200 gostiju Stonewalla kako bi provjerili njihove identitete. Većina je mogla slobodno otići, ali zadržani su osoblje,  tri drag queena i dvojica transeksualaca.

Svjedok se sjeća da je atmosfera ispred bara u početku bila vesela i pomalo svečana. Gostima su se pridružili turisti i prolaznici, i svi su pozdravljali ljude koje je policija pustila iz bara. Ali kad je stigla policijska marica i kad je policija počela utrpavati osoblje i tri drag queena, gomila na ulici postala je neraspoložena. Netko je kamenom razbio prozor, a zatim su na zgradu počele letjeti i kante za otpad, boce, pa čak i parkirni sat. Netko je zapalio vatru. Prema novinskim izvješćima, trinaest je osoba uhićeno, a tri su policajca prošla s lakšim ozljedama u ovom sukobu.

Pjesmom protiv policijske represije

Kasnije te večeri i u nedjelju ujutro, gomila se ponovno počela skupljati ispred opustošenog bara. Mnogo mladih gejeva i lezbijki došli su protestirati protiv racija, ali su to činili tako da su se držali za ruke, ljubili i počeli pjevati. "Mi smo Stonewall djevojke", pjevali su pokazujući noge i plešući ispred policije. "Nosimo uvojke/Nemamo donje rublje/Pokazujemo stidne dlačice". Policija je ovaj put raščistila ulicu bez incidenata, ali je nekoliko dana kasnije ponovo izbio ulični nered.

Značajnije je ipak ono što se dogodilo kasnije tog ljeta. Krajem srpnja, gej aktivisti distribuirali su letak s pozivom na masovno "okupljanje za oslobođenje gejeva". U naslovu letka je pisalo, "Do you think homosexuals are revolting? You bet your sweet ass we are!"

Savez formiran na tom sastanku održanom 24. srpnja dobio je ime Gay Liberation Front (GLF). Između ostaloga, zahtijevali su prekid policijskih maltretiranja, zaštitu lezbijki i homoseksualaca na radnim mjestima, promjenu zakona o sodomiji te lokalne i nacionalne antidiskriminacijske zakone.

poster
Detalj s postera Gay Liberation Fronta iz sedamdesetih godina

Ubrzo su nastale nove organizacije i pojavile su se gej publikacije – prvo u New Yorku, a zatim širom zemlje. Procjenjuje se da je u vrijeme nemira u SAD-u bilo nekoliko desetaka gay organizacija. Za nekoliko godina broj je narastao na preko 400.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.