Oko referenduma inicijative "U ime obitelji" konačno se oglasio premijer i predsjednik SDP-a Zoran Milanović, u intervjuu novinarki Anki Bilić Keserović u središnjem Dnevniku HTV-a.

Zoran Milanović misli kako je referendumsko pitanje u skladu s Ustavom jer je , kako on tvrdi, "savršeno jasan u tome što je dopušteno, a dopušteno je sve, bilo kakvo referendumsko pitanje"?! Ne želi da Sabor šalje Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti jer smatra da se ne može opstruirati potpise 750.000 građana.

"To nema veze s Vladom, ali ima veze s SDP-om, čiji sam predsjednik. Da Vlada pita za ustavnost referenduma - tu vidim razloga, ali Sabor koji je tvorac Ustava, da pita Ustavni sud. Ustavni zakon dopušta da Sabor pita Ustavni sud, ako hoće. Po meni, Sabor je taj koji najbolje poznaje Ustav i saborski zastupnici će odlučiti hoće li zatražiti mišljenje Ustavnog suda.", rekao je Milanović da bi potom konačno i otkrio karte.

"Dopušteno je bilo kakvo referendumsko pitanje, a ovo će biti jedna pomalo ružna epizoda"

Iako u Ustavu RH jasno piše da su sve građanke i građani jednaki u svim pravima, Milanović tvrdi kako je dopušteno bilo kakvo referendumsko pitanje te da stoga ne treba pitati Ustavni sud da to tumači?!

"Ustav je nažalost savršeno jasan u tome što je dopušteno, a dopušteno je sve, bilo kakvo referendumsko pitanje. Ovo će biti jedna pomalo ružna epizoda i vjerujem prvi i zadnji put da se ovakav referendum organizira i raspisuje. U ovom trenutku ići na silu u nekim aranžmanima s Ustavnim sudom, opstruirati potpise 750.000 građana s kojima se ja ne slažem, to smatram da se ne radi", istaknuo je Milanović.

Nakon što je dao smjernice svojim zastupnicima da ne idu "na silu u nekim aranžmanima s Ustavnim sudom" i otkrio koliko se boji inicijative "U ime obitelji", dodao je kako je po njemu ovaj referendum bespredmetan jer Vlada nikad nije ni rekla da će brak definirati drugačije nego što to trenutačno stoji u Obiteljskom zakonu.

"Zašto je sad nekome toliko važno da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene, to je potpuno bespredmetno. Na takav način neće nikome biti oduzeto ni grama prava, čak i ako to prođe na referendumu. Međutim, ja tu vidim i osjećam netrpeljivost prema jednoj manjini i nitko me ne može uvjeriti da to nije tako. S tim se ne slažem, to nije kršćanski i to je ustvari prikrivena netrpeljivost, ali dok imamo Ustav koji nema granice... to se ne može slamati na ovom referendumu", rekao je Milanović.

"Djelujete mi preangažirano"

Ova Vlada, dodao je, donijet će Zakon o životnom partnerstvu i priznao pritom da kasne s donošenjem tog zakona. Novinarka Anka Bilić Keserović priupitala ga je i zašto se pitanje zakonskog i ustavnog uređenja referenduma nije riješilo prije. Još ga je podsjetila da je s HDZ-om upravo on kumovao ovakvom Zakonu o referendumu i Ustavu za koji sada tvrdi da nije dobar, ali to je Milanovića izbacilo iz takta.

"S kim smo to mogli riješiti? S HDZ-om? Vi mi cijelo vrijeme zvučite kao protivnik ove inicijative. Vi ste novinar. Djelujete mi malo preangažirano. Ja Vam objektivno govorim što se tu događa", optužio je premijer novinarku.

"Ja nastupam u ime javnosti koja otvoreno postavlja takva pitanja", uzvratila je Bilić Keserović.

Milanović je, međutim, nastavio kako mu to s referendumom "nisu tople ljudske namjere".

"Cilj referenduma je da se jedna manjinska zajednica koja je u drugom ešalonu, da im se ne daju prava koja imaju u zapadnoj Europi. Brak nije ugrožen zbog istospolnih zajednica, nego zbog načina života i luđačke trke za novcem", zaključio je Milanović, kao da on nije predsjednik Vlade koja Hrvatsku drži u tom stanju.

Premijer je još rekao da ne zna hoće li izići na referendum jer mu se možda "time daje legitimitet", a onda je dodao i kako će vjerojatno izići i glasati "protiv".

"Proslavio" se i osvrtom na negiranje prava Srba u Vukovaru na vlastiti jezik i pismo.

"Tko se najviše borio za ljudska prava, za prava manjina u Vukovaru? Moja stranka, SDP!", kazao je Milanović, a njegov SDP se u Vukovaru suzdržao kod glasovanja kojim je zabranjeno službeno korištenje ćirilice i srpskog jezika.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.