Aktualna debata oko bračne jednakosti u SAD-u, kao i posljednja odluka Vrhovnog suda da sruši zabrane sklapanja gej brakova u pet saveznih država, teme su koje su trenutno najviše zaokupljaju LGBT aktiviste.

No kako podsjeća AP u svom izvještaju, pomak u pravnom priznanju istospolnih parova ne znači da je borba okončana. Naime, za mnoge aktiviste glavni prioritet u SAD-u, nakon bračne jednakosti, jest uvođenje federalnog zakona kojim bi se ukinule brojne diskriminacije spram LGBT zajednice. Fred Sainz, potpredsjednik organizacije Human Rights Campaign, tako poručuje da u nizu država i dalje može legalno doći do otkaza ako se otkrije da se zaposlenik/ca vjenčao/la s osobom istog spola.

Nadalje, tu je i problem HIV/AIDS-a. Prema posljednjim podacima Centra za kontrolu bolesti i prevenciju, gej i biseksualni muškarci, koji predstavljaju dva posto ukupnog stanovništva, čine 62 posto zaraženih virusom HIV-a. Svake se godine zabilježi oko 50.000 novih infekcija. Aktivisti smatraju da se taj broj može smanjiti korištenjem lijeka Truvada koji može zaštititi od infekcije.

Transrodne osobe, HIV/AIDS i diskriminacija

"Pogrešna je percepcija da osoba koja traži taj lijek nužno promiskuitetna“, tvrdi Scott Schoettes iz udruge Lambda Legal. No istraživanja su pokazala da je samo četvrtina gej muškaraca upoznata s preventivnim djelovanjem lijeka Truvada.

Nova fronta LGBT aktivizma su svakako i prava transrodnih osoba. Iako je posljednjih godina došlo do veće vidljivosti (primjerice, zahvaljujući seriji "Narančasta je nova crna“), skupina je i dalje izložena nasilju, posebice transrodne žene hispano podrijetla i Afroamerikanke. Brojni problemi postoje i kod pristupa zdravstvenoj skrbi te sportskim aktivnostima.

Gledano u cijelosti, LGBT zajednica ostvarila je velik napredak s bračnom jednakošću. No prema istraživanju centra Pew, 40 posto LGBT osoba nije zainteresirano za sklapanje braka (naspram 24 posto u ostatku populacije). A skoro 40 posto LGBT ispitanika izjavilo je da je bračna jednakost odvukla pažnju s drugih tema.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.