Dan je povijesnog referenduma za Irsku gdje 3,2 milijuna birača odlučuje o bračnoj jednakosti.

Glasačka mjesta otvorena su u sedam ujutro, a od jučer poslijepodne pa sve do zatvaranja birališta u 22 sata u Irskoj je na snazi moratorij za sve radijske i TV-postaje na informacije vezane uz referendum.

Ankete koje je proveo The Irish Times pokazuju da referendum ima potporu većine javnosti, te da će "za" mogućnost da istospolni brakovi budu dopušteni u Irskoj koja je tradicionalno katolička zemlja glasovati oko 75 posto birača/ica. Potporu nacionalnoj kampanji Yes Equality dao je i premijer Enda Kenny kao i sve političke stranke, organizacije civilnog društva, mladi i studentske organizacije, kao i pojedinci uključujući učitelje, liječnike, psihologe, akademike i odvjetnike svih dobnih skupina.

Za bračnu jednakost je i 90-godišnja Madeline Connolly koja ima 14 djece, 25 unuka i četvoro praunuka. U videu za kampanju Yes Equality ona je kratko i jasno objasnila zašto bi svi na ovom referendumu trebali zaokružiti 'da':

"Kao vjernica katolkinja mislim da nas je Bog sve stvorio ravnopravnima i svi bi trebali imati mogućnost da se vjenčaju. Mislim da su to pravo gejevi i lezbijke trebali imati već godinama. Sad je sjajna prilika da zaokruže 'da', jer to je jako važno".

Bračnoj jednakosti se očekivano protivi Katolička crkva, koja se priklonila protivničkoj kampanji koja je birače/ice usmjeravala da glasuju "protiv" zbog mogućnosti da gej parovi posvajaju djecu.

Osim o bračnoj jednakosti, na referendumu se odlučuje i o smanjenju dobi predsjedničkih kandidata s 35 na 21 godinu.

Predsjednik komisije za referendum, nezavisnog tijela koje prati regularnost glasovanja, Justice Kevin Cross je biračima/cama poručio:

"Mi ne raspravljamo o glasovanju 'za' ili 'protiv' već vas pozivamo da se informirate i iskoristite svoje biračko pravo. Kako ćete glasovati za ova dva prijedloga isključivo je vaša odluka, no važno je da iziđete na birališta".

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.