Najmanje je 16 osoba zadržano u pritvoru nakon što su u subotu aktivisti za gej prava pokušali održati od vlasti zabranjeni Pride u Moskvi, desetu godinu zaredom. Osim gej aktivista policija je uhitila i nekolicinu pravoslavnih vjernika koji su napali aktiviste.

Aktivisti za gej prava su pod svaku cijenu željeli održati Povorku ponosa usprkos zabrani koju je izdao moskovski sud, a protuprosvjednici su se okupili kako bi "spriječili događaj i pomogli policiji u izvršenju sudske zabrane" kako su objasnili medijima, prenosi DW.

Vodeći aktivist za gej prava Nikolai Alexeyev objavio je na Twitteru fotografiju trenutka u kojem ga policija privodi i napisao:

"Uhapšen sam i pretučen na desetom Prideu u Moskvi. Vjerojatno su mi slomili prst na lijevoj ruci".

Homoseksualci su u Rusiji suočeni sa svakodnevnim zlostavljanjima, a vlasti iz godine u godinu odbijaju dozvoliti održavanje Povorke ponosa.

Ruski predsjednik Putin je 2013.odobrio zakon kojim se zabranjuje "gej propaganda" maloljetnicima, a Human Rights Watch je upozorio krajem prošle godine kako je to povećalo broj homofobnih napada u Rusiji i na neki način ozakonilo diskriminaciju LGBT osoba.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.