Odbor za obitelj Hrvatske konzervativne stranke (HKS) je u priopćenju za medije najavio kako će jedna od glavnih tema njihovog izbornog programa biti izmjena postojećeg zakona o pobačaju, jer taj, kako navode "problematičan zakon grubo oduzima pravo na život svakom ljudskom biću" te "pridonosi i katastrofalnoj demografskoj slici Republike Hrvatske".

Pod naslovom "Hrvatski Zakon o pobačaju promiče kulturu smrti", predsjednik HKS-ovog Odbora za obitelj Borko Jurčević ističe kako je "pravo na život od samoga trenutka začeća jedno je od temeljnih smjernica" te stranke i zato će "aktivno poduprijeti inicijativu '40 dana za život'". Nastavak je to već viđene akcije protiv ženinog prava na izbor, a koja uključuje i molitve ispred hrvatskih bolnica. Na stranici dotične inicijative te se miroljubive akcije svode pod zajednički nazivnik "Početak kraja pobačaja".

HKS-ovci se tako svojim izbornim programom nekako prirodno nadovezuju na ovu akciju i u priopćenju navode da hrvatska država provodi niz zakona zadržanih iz bivšeg sistema "koji su u suprotnosti sa brojnim demokršćanskim i moralnim načelima". Jedan od "takvih zakona" je po njima i postojeći Zakon o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece iz 1978. ili tzv. zakon o pobačaju,"koji promiče kulturu smrti", navode HKS-ovci.

Problem su nevladine udruge koje "promiču kulturu smrti"

"Taj zakon u temelju je problematičan jer, osim što grubo oduzima pravo na život svakom ljudskom biću, nažalost, pridonosi i katastrofalnoj demografskoj slici Republike Hrvatske". Nadalje navode kako je "u hijerarhiji ljudskih prava, pravo na život iznad je svih prava te se tzv. pravo na izbor ne može postaviti iznad prava na život".

Dosadašnjim vlastima zamjeraju što su "svake godine osiguravale milijune kuna iz državnog proračuna za brojne nevladine udruge, koje upravo promoviraju kulturu smrti". Takav način financiranja nevladinih udruga je HKS-u " sramotan i neprihvatljiv", jer "udruge koje se zalažu i promiču pravo na život te konkretno pomažu trudnicama koje se nalaze u poteškoćama glede rođenja djece, vlasti zaobilaze u financijskoj pomoći", pa HKS-ovci najavljuju promjenu takvog pristupa.

Iako kažu kako su "svjesni činjenice da svaki čovjek u životu ima pravo na izbor", u priopćenju dalje navode kako "nema pravo nečiji život ugasiti kako bi ostvario svoje pravo na izbor. Stoga, apsurdno je pobačaj stavljati u istu rečenicu s nečijim pravom, a što čine lokalni i globalni 'pro-choice' promotori industrije pobačaja".

Kako HKS želi "prekinuti sablasnu šutnju o pobačaju", ako će nakon izbora sudjelovati u vlasti najavljuju provedbu izmjena postojećeg zakona o pobačaju na način da će u "u prvi plan staviti pravo nerođenog djeteta na život od samog začeća", ističu u priopćenju.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.