Hrvoje Zekanović ponovno uznemirava javnost objavom fotografije Prijedloga Zakona o zaštiti života kojim traži da se početak ljudskog života definira njegovim začetkom te da se posljedično pobačaj može izvoditi onda i samo onda kad je ugrožen život trudnice. Na papire je položio simboličnu igračku u obliku fetusa.

Klub zastupnika Hrvatskih suverenista počeo je skupljati potpise saborskih zastupnika ovih dana jer, kako predsjednik Kluba kaže, već dvije godine čekaju raspravu. Potrebno je najmanje 30 potpisa od kojih je zasad prikupljeno šest – i svi su muškarci – kako bi rasprava o Zakonu došla na dnevni red. Nije ovo prvi put da skupljaju potpise u ovu svrhu – u prošlom sazivu prikupili su ih čak sedam.

Zekanović u objavi tvrdi kako je Prijedlog u skladu sa znanstvenim pristupom i kršćanskim učenjem te da u potpunosti štiti život, a stavlja naglasak na edukaciju, savjetovanje i prevenciju. Za njega je pravo žene na izbor "hedonistički svjetonazor" koji je suprotan pravu na život iz kojeg proizlaze sva druga prava.

❗Sada ćemo vidjeti žive li demokršćani prave vrijednosti ili im je važnija stranačka stega❗ Od danas su Hrvatski...

Posted by Hrvoje Zekanović on Monday, 1 February 2021

Bitka svih bitaka (?!)

"To je bitka svih bitaka da se zaštiti život. Svako ljudsko biće ima pravo na život koji počinje začećem i štiti se od začeća do prirodne smrti. Ima samo jedan izuzetak u situaciji kad je ugrožen život majke; tada treba procijeniti što učiniti i to je iznimno rijetko," objasnio je na konferenciji za medije.

Zekanović je upitan i kako se ponašati u slučaju pobačaja kod žrtve silovanja. "Sučelimo znanstvene činjenice, a ne govorimo o nekakvim kuriozitetima kojih gotovo da i nema", rekao je.

Citirajući samog sebe obrušio se na kolege koji ne žive vrijednosti koji javno komuniciraju te koji stavove mijenjaju ovisno o trendovima i zapovijedima. Neprihvatljivo mu je da u 21. stoljeću "oduzimamo život nekome tko nema pravo glasa".

"Očekujem potporu kolega iz Domovinskog pokreta i Mosta od kojih su nam već neki dali potporu, kao i iz ostalih stranaka, HDZ-a i SDP-a i svih ostalih koji prihvaćaju tu znanstvenu činjenicu," zavapio je, dodavši da je trenutačno na snazi zakon iz 1978. godine zbog kojega je Ustavni sud 2017. naložio Saboru da u roku od dvije godine donese novi zakon što se nije dogodilo u HDZ-ovoj Vladi "jer nema snage otvoreno komunicirati što misli o pobačaju i nasilnom prekidu mladih života."

Anketa na Twitteru ne ide mu u korist

"Jeste li za zaštitu života od začeća?" upitao je još i na Twitteru, očito nesvjestan koliko Twitter može biti nemilosrdan prema takvima kao što je on. Tviteraška rasprava zahuktala se, pa se Zekanoviću, zajedno s njegovim potpisnicima, sve odreda kršnim momcima i pravim Hrvatinama, spočitava i što nameće ženama zakone o njihovom tijelu i medicinskoj skrbi, a ne priča o seksualnoj odgovornosti muškaraca.

Zekanović je ovim potezom opet pokazao krajnji neukus i neosjetljivost na trenutak u kojem se Hrvatska trenutačno nalazi, očito iz nekog razloga željan pozornosti – nasilu i ničim izazvan gurajući u javni prostor svjetonazorske teme za koje pouzdano zna da će izazvati reakciju.

No time, će samo razbjesniti javnost ionako načetih živaca zbog pandemije, krajnje nesposobnosti onih koji bi trebali voditi ovu zemlju i posljedica katastrofalnog potresa u Petrinji koje će se, nažalost, osjećati još dugo. Uostalom, kao što su se razbjesnile građanke i građani Poljske koja je nedavno zabranila pobačaj – osim u slučaju incesta, silovanja ili ugroženog života majke.

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

To ih je potaknulo na nove masovne prosvjede koji traju već danima, a tamošnje su aktivistkinje vladajućima odlučno poručile da će i one njima zagorčati život. Ukoliko Zekanović ne želi jednaku reakciju Hrvatica i Hrvata, ostavit će se ovog nebuloznog skretanja pozornosti na sebe pravno i medicinski neugroženoga i usmjeriti svoje političko znanje za poboljšanje kvalitete života onih već rođenih.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.