Čini se kako je francuski predsjednik François Hollande odlučio odustati od borbe s vatikanskom administracijom i odustaje od gej ambasadora u Vatikanu, nakon što ga Sveta stolica nije prihvatila ni nakon deset mjeseci.

Nakon što je Laurent Stefanini, iskusni diplomat i šef protokola francuskoga predsjednika Hollandea, imenovan na funkciju ambasadora u Vatikanu u siječnju, službeni Vatikan do danas nije dao agreman za njegovo imenovanje, iako je uobičajeno da se to dogodi u roku par tjedana. Francuski mediji su tada izvjestili kako Vatikan odbija prihvatiti Stefaninija upravo zbog njegove seksualne orijentacije, navodeći vatikanskog insajdera koji je izjavio da je to "odluka koju je osobno donio papa".

Iako francuski predsjednik François Hollande nije želio povući imenovanje gej ambasadora, čini se kako je nakon deset mjeseci tijekom kojih Vatikan nije dao svoje odobrenje sada odlučio konačno odustati. Kako navode izvori francuskog Libérationa, Hollande je odlučio definitivno povući Stefaninijevo imenovanje za ambasadora u Vatikanu, prenosi Pink News. Francuska je i ranije, 2007. godine, imenovala gej ambasadora u Vatikanu, no također su povukli tu odluku nakon dugotrajne šutnje vatikanske administracije.

Ova vijest stiže nakon što je Vatikan još jednom potvrdio anti - LGBT stav, a i papa Franjo ga naglasio u svom govoru prigodom otvorenja sinode o obitelji, gdje je rekao i kako je istospolni brak "prolazni hir". Iako se očekivalo kako će upravo tijekom ovogodišnje obiteljske sinode papa Franjo pokazati manje homofobična i transfobična stajališta od njegovih prethodnika, zasad je prilično jasno kako Katolička crkva nema namjere raspravljati na tu temu.

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.