Treća Povorka Ponosa LGBTIQ osoba Montenegro Pride, koja je trebala biti održana ove nedjelje, 18. listopada u Podgorici, odgođena je zbog "trenutne političko-stranačke dinamike" u Crnoj Gori, objavio je prije nekoliko dana Organizacijski odbor Queer Montenegro. Ipak, najavljuju kako će biti održana do kraja ove godine, dok stručnjaci za ljudska prava ocjenjuju kako je zakazala crnogorska vlada i njezine institucije.

"Ne želimo utjecati, niti se miješati u trenutnu političko-stranačku dinamiku. Želimo osvojiti ulice za sve one koji su prisiljeni skrivati svoju seksualnu orijentaciju i rodni identitet. Smatramo da je naše pravo na jednake mogućnosti za sretan i slobodan život političko pitanje, ali i da u trenutnom, politički složenom trenutku, naša poruka neće stići do svih subjekata, prvenstveno građana i građanki naše države u svakom njenom gradu", objavili su organizatori na svojoj web stranici.

Kako kaže predsjednik Upravnog odbora Queer Montenegro Danijel Kalezić za Radio Slobodna Europa (RSE), nije bilo pritisaka da se povorka odgodi, već je to bila njihova samostalna procjena:

"U središtu događanja su neke druge stvari i smatramo da u takvom trenutnom okruženju ono što Pride treba imati, da se adekvatno čuje glas LGBT zajednice i da stigne do svih, da to u ovom trenutku nije moguće učiniti na pravi način i zato smo donijeli odluku da se odgodi održavanje povorke. Povorka ponosa će se dogoditi u onom trenutku kada procijenimo da te zahtjeve LGBT zajednice možemo poslati prema svima - prema društvu, vladi, oporbenim političkim strankama, jednostavno prema čitavoj javnosti".

"Zakazala je crnogorska vlada"

Stručnjaci za ljudska prava ocjenjuju da je zakazala crnogorska vlada i da institucije nisu učinile dovoljno na društvenom integriranju LGBT zajednice. Predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Saša Zeković je u razgovoru za RSE kazao:

"Mislim na vladu u cjelini, jer vlada je uspostavila i svoju posebnu politiku, što je izuzetno pohvalan i kvalitetan postupak i potez, ali implementacija te politike još uvijek nije na onom nivou koji očekuje, ne samo LGBT zajednica, nego koju očekuje demokratsko društvo. Zadatak te politike je da se radi na društvenom prihvaćanju LGBT osoba, a zasad su rezultati izuzetno slabi. Ne može se teret tog procesa prebaciti isključivo na LGBT zajednicu, policiju i pravosudne organe".

U izvještaju koji je podnio Savjet o ukupnoj kaznenopravnoj zaštiti LGBT osoba i postupanju policije navodi se kako je tijekom ove i prošle godine procesuirano devet slučajeva, a najveća je kazna izrečena pred crnogorskim sudovima za nasilnike nad pripadnicima LGBT osoba bila tri mjeseca zatvora.

"Nažalost, presude koje imamo u određenim situacijama, a komentiram samo pravnomoćne, možda još uvijek ne šalju dovoljno snažnu poruku te zaštite. Pogotovo u ovom trenutku kada doista postoje brojni izazovi, snažne teškoće u društvenom prihvaćanju LGBT zajednice mislim da država i pravosudne institucije moraju puno snažnije i efikasnije primjenjivati domaće i međunarodne standarde. To je preventivna uloga. Pogotovo u ovom trenutku je preventivna uloga i poruka svima onima koji bi se eventualno opredijelili za nasilje. Naročito u situacijama kada govorimo o rizičnim povorkama ponosa bilo to u Nikšiću, bilo u Podgorici, bilo u nekom trećem gradu", kazao je Zeković.

Ipak, treći Montenegro Pride će biti održan do kraja godine, tvrdi Danijel Kalezić i najavljuje razgovore sa svim političkim strankama u Crnoj Gori jer "očekuje njihovu podršku i prisustvo na ovogodišnjem Prideu".

Podsjetimo, u Crnoj Gori su do sada održane tri Povorke ponosa. Prva koja je održana u srpnju 2013. u Budvi protekla je uz nasilje i nerede, a prvi Montenegro Prajd, koji je održan u Podgorici na jesen iste godine je protekao bez fizičkih incidenata ali uz materijalnu štetu. Prošlogodišnji skup u Podgorici protekao je bez incidenata, ali uz velike mjere sigurnosti. Povorka ponosa u Nikšiću je ove godine otkazana čak tri puta, zbog policijske procjene sigurnosne situacije.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.