Uoči parlamentarnih izbora, novinari TV N1 su s vodećim koalicijama provjerili njihove stavove o spolnom odgoju u školama. SDP-ova vlada, koja ga je uvela prije dvije godine poručuje kako "spolni odgoj ostaje", a HDZ kako je razgovor o rodnoj ideologiji "uvođenje na mala vrata nečega što dobar dio svijeta osuđuje".

U hrvatskim se školama u sklopu zdravstvenog odgoja provodi i spolni odgoj, kojemu se godišnje posveti dva do pet školskih sati, a učenicima ga predaju profesori biologije i liječnici.

"Spolni odgoj je i dalje tabu tema", kaže u razgovoru za TV N1 profesor biologije Danijel Škrtić i navodi kako učenici često postavljaju pitanja na koja ne mogu naći odgovore na internetu, poput pitanja jednog 17-godišnjaka kojeg je zanimalo: "Da li muškarac nakon snošaja u rodnicu žene, ako se brzo pomokri unutra, da li će ostati trudna? "

Profesor Škrtić navodi kako "učenici imaju široku maštu, istovremeno ih jako puno toga zanima, a to je nešto na što moraju dobiti odgovor kako bi mogli znati nešto o tome".

SDP neće uvoditi promjene, HDZ smatra da spolni odgoj treba prepustiti roditeljima

Ukoliko osvoji još jedan mandat SDP ne namjerava uvoditi promjene po pitanju spolnog odgoja u školama:

"Riječ je o zdravstvenom odgoju u školama koji smo uveli. Važno je da djeci damo sve podatke na znanstvenim osnovama o odgoju. To je šire od spolnog odgoja. I mislim da će ostati i dalje u školama", kaže SDP-ova Milanka Opačić.

HDZ smatra da se spolni odgoj treba prepustiti roditeljima. Šef njihova odbora za zdravstvo kaže kako je protivnik rodne ideologije te kako "to po meni nije normalno".

"Nitko pametan nije protiv zdravstvenog odgoja, nije ni protiv spolnog odgoja, jer je ljudsku spolnost važno znati kad za to dođe vrijeme. U sedmom ili osmom razredu. Ali ne u trećem razredu učiti djecu o gender ideologiji, o različitosti. To je uvođenje na mala vrata nečega što dobar dio svijeta osuđuje. Nije normalno da se djevojčica rodi s pimpekom niti je normalno da se muškarac rodi s vaginom", rekao je predsjednik HDZ-ovog odbora za zdravstvo Ante Ćorušić.

Dvije godine od uvođenja zdravstvenog i spolnog odgoja u škole istraživanje pokazuje da gotovo polovica maturanata smatra da je homoseksualnost bolest te bi homoseksualnim osobama zabranili javne istupe radi sprečavanja lošeg utjecaja na mlade.

Najčitanije u tjednu

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.