Iako je Mirela Holy (OraH) u sučeljavanju kod Mislava Bage žestoko pritisnula Željka Reinera (Domoljubna koalicija) i više puta mu postavila pitanje je li za zakonsku zabranu pobačaja i ona i javnost ostali su bez odgovora na to pitanje.

Sučeljavanje je u petak održano u studiju Nove TV, a moglo se pratiti na portalu Dnevnik.hr. Uz Holy i Reinera sudjelovali su Orsat Miljenić (Hrvatska raste), Drago Prgomet (Most), Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) te Slobodan Prosperov Novak (Bandić Milan 365), a između ostalih, odgovarali su i na pitanja o pravu na pobačaj te o pravima istospolnih zajednica.

Na Bagino pitanje treba li mijenjati zakon iz 1970-ih godina kojim je reguliran pobačaj ili smatraju da je taj zakon u redu, Reiner je odgovorio da se oni kao demokršćanska stranka zalažu za život od prirodnog početka do prirodne smrti.

"Vi ćete odlučivati u moje ime što je štetno za mene?"

"Ja bih htjela da gospodin Reiner bude potpuno jasan pa da kaže smatraju li da žene ne bi trebale ići na pobačaj, dakle, zalažu li se za to da se ženama zabrani odlazak na pobačaj s obzirom da štite život od začetka, mada ja nisam sigurna na koji način oni definiraju da život počinje baš u trenutku kada se spoje jajna stanica i spermij. Po kojim su oni to uopće načelima odlučili da se u tom trenutku rađa život? Mislim, odgovorite, 'ajde, na pitanje jeste li za to da se zakonski zabrani pobačaj, reagirala je Holy na Reinerov odgovor.

"Vrlo ću vam jasno odgovoriti. Prvo, ne radi se o tome. O tome kad nastaje život ne odlučujem niti ja... uzvratio je Željko Reiner a Holy ga je prekinula pitanjem: "Tko odlučuje? Bog?"

Reiner je nastavio kako o tome ne odlučuje niti stranka, da je izlišno o tome govoriti, da ima niz knjiga pa ih možete pročitati i vidjeti kada, kada..., da apsolutno ne dozvoljavati pobačaj kako se tko sjeti, da je to štetno za žene, kako bi se trebalo educirati "o tome i o svim aspektima toga", te kako je najlakše ići linijom manjeg otpora i zalagati se za to kao gospođa Holy i reći, "Fino, sva'k' nek' ide na pobačaj, tako ćemo mi riješiti problem i neželjenih trudnoća, neželjene djece"... a Holy mu je više puta upadala u riječ i prekidala pitanjem je li za zakonsku zabranu pobačaja.

"Ženama biste oduzeli to pravo? A vi ćete odlučivati u moje ime što je štetno za mene? Znači ako HDZ dođe na vlast zakonski ćete zabraniti pobačaj?", narogušila se predsjednica OraH-a, a onda je Mislav Bago prekinuo raspravu na tu temu.

Jedino Reiner ima problem sa Zakonom o životnom partnerstvu

Evo kako su odgovorili ostali sudionici sučeljavanja: Orsat Miljenić (Hrvatska raste) ne bi mijenjao postojeći Zakon, Drago Prgomet (Most) se protivi Zakonu koji bi zabranio pobačaj, Ivan Vilibor Sinčić (Živi zid) je osobno protiv pobačaja, ali smatra da to treba biti pravo žene dok je za Slobodana Prosperova Novaka (Bandić Milan 365) pobačaj tek posljedica obrazovnog sustava.

A jesu li prava istospolnih zajednica zadovoljavajuće regulirana?

Slobodan Prosperov Novak kazao je da bi oni koji žive u takvim zajednicama sigurno drugačije odgovorili nego on, on ne živi u takvim zajednicama, ali gledajući one koji žive, misli da su zadovoljni, da Hrvatska nije zemlja u kojoj bi "to" bio neki problem, i ne vidi razloga da bi "to" trebalo biti puno bolje.

Orsat Miljenić misli da svi trebamo imati jednaka prava i priliku, da je ova vlada napravila veliki pomak i stvorila okvir za to a koalicija je otvorena za daljnji razgovor.

Reiner smatra da Zakon o životnom partnerstvu nije sretno rješenje jer nije dobro riješio prava istospolnih zajednica, a na mala je vrata pokušao progurati, i "donekle uspio", odredbe suprotne onima koje su referendumom unesene u Ustav.

Za Dragu Prgometa brak je zajednica muškarca i žene, ali nije bilo potrebe da se to unosi u Ustav. Postojeći Zakon o životnom partnerstvu na dobar način rješava niz problema s kojima se susreću istospolne zajednice, da nitko ne smije biti diskriminiran a pogotovo ne stigmatiziran, pa zaključuje da je postojeće zakonsko rješenje dobro.

Holy veli da su ovim Zakonom uveliko poboljšana prava istospolnih zajednica ali da to još nije dovoljno, pogotovo u smislu represivnog aparata jer se često događaju zločini iz mržnje prema seksualnim manjinama. Sinčić misli da postojeći zakoni dobro definiraju prava istospolnih zajednica, ali ugrožena su im prava na rad, na struju, na vodu...

http://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/uzivo-javno-suceljavanje-kandidata---414382.html?icn=article&ici=top-read_sidebar

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.